Deelscooter moet Den Haag leefbaarder maken

Vanaf woensdag 3 april rijden er tweehonderd elektrische deelscooters van Felyx rond door Den Haag. Een pilot om de stad leefbaarder maken.

Door

Wie weleens in Rotterdam of Amsterdam komt, ziet ze regelmatig voorbijkomen: groene elektrische scooters, met op de kont in witte letters ‘Felyx’.

Vanaf woensdag 3 april rijden ook tweehonderd van deze scooters in Den Haag als onderdeel van een pilot van de gemeente. Naast Felyx, beschikbaar in het centrum, Scheveningen en de internationale zone, doen fietsaanbieder Mobike en deeldienst Go About mee. “Een goede bereikbaarheid is voor levensbelang voor Den Haag. De komende jaren groeit onze stad fors, daarom moeten we investeren in goede vervoersmogelijkheden,” aldus wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit).

Met een app kun je zien waar de Felyx-scooters staan, er vervolgens een ophalen. Zodra je rijdt – met maximaal 25 kilometer per uur – betaal je 30 cent per minuut. Zit de rit erop? Dan laat je de scooter achter waar je wilt, zodat een andere gebruiker ‘m kan pakken. Je kunt de scooter ook parkeren en ‘vasthouden’ voor vijf cent per minuut.

 

De deelscooter is goedkoper, sneller en duurzamer dan de taxi.
Lloyd Drop (coördinator deelscooters in Den Haag)

 

Felyx mikt op de gebruiker die in de stad moet zijn, maar geen fiets voorhanden heeft. Denk aan strandbezoekers of ondernemers van buiten de stad die meerdere afspraken hebben. “Maar in principe is Felyx voor iedereen, we willen mensen uit de auto krijgen,” benadrukt Lloyd Drop, op dit moment nog stadsmanager in Rotterdam, straks coördinator in Den Haag. “Het is bovendien goedkoper, sneller en duurzamer dan de taxi.”

Testrijders

Deze week komen de elektrische scooters aan vanuit China. Drop: “Vanaf begin maart kun je je inschrijven voor een deelscooter via onze website als je geïnteresseerd bent om een van de testrijders te worden. In de eerste week van april verwachten we live te gaan.” Concrete cijfers en getallen uit de andere steden wil Drop niet noemen. Wat gebruikersaantallen betreft spreekt hij van ‘flinke groei’. Over hoe vaak er dagelijks scooters worden gehuurd zegt hij: “Meerdere keren per dag.”

Een van de grootste uitdagingen voor Felyx in Den Haag is het beperken van overlast. Drop wijst naar buiten. “Als hier op de stoep een zwarte scooter zou staan, zou niemand daar direct aanstoot aan nemen. Daar kijk je veel eerder doorheen dan wanneer er een groene scooter met opdruk midden op straat staat.” De oplossing zit in ‘geofancing’: op sommige plekken, zoals de stationsgebieden en de Grote Markt, kun je je reservering niet beëindigen. Rondslingerende scooters op ongewenste plekken zul je dus niet vinden, als het aan de coördinator ligt. “We werken nauw samen met boa’s en de fietscoaches in Den Haag om te voorkomen dat er klachten binnenkomen.”

Pilot met testscooters geslaagd

Wanneer is de pilot in Den Haag geslaagd? “Als we samen met Den Haag de stad leefbaarder maken,” aldus Drop. Natuurlijk is er ook een commercieel doel, een nieuwe scooter kost immers zo’n 6000 euro, maar ook hierover wil hij geen uitspraken doen. De dienst hoopt na Den Haag ook uit te breiden naar andere steden in binnen- en buitenland. “In veel steden is de behoefte aanwezig.”De deelscooter is goedkoper, sneller en duurzamer dan de taxi.

Standaardportret
Bekijk meer van