Koningstunnel tot 1 oktober dicht

Het autoverkeer in en rond de Haagse binnenstad gaat moeilijke tijden tegemoet. De Koningstunnel, een van de belangrijkste verkeersaders, wordt in de nacht van donderdag op vrijdag (1 maart) om 01.00 uur voor zeven maanden afgesloten.

Door

De Koningstunnel, die in 2000 in gebruik is genomen, is hard toe aan renovatie. Hierbij is haast geboden, omdat de tunnel onder het Centraal Station en de Koekamp vanaf 1 mei niet meer voldoet aan de aangescherpte eisen voor tunnelveiligheid, de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels. Zo moeten alle installaties (verlichting, ventilatie, camera’s en noodtelefoons) vernieuwd worden. Ook komen er slagbomen bij de ingangen van de 750 meter lange tunnel. “Verder komt er hitte werende bekleding en nieuw asfalt,” vertelt verkeerswethouder Robert van Asten (D66). De afsluiting duurt tot 1 oktober.

Het betekent dat dagelijks zo’n twintigduizend automobilisten een alternatief moeten zoeken. De meest logische omleidingsroute voor het doorgaande verkeer van de Binckhorst naar Scheveningen gaat via de Rijswijkseweg, de Schenkkade, de Laan van Nieuw Oost-Indië en de Benoordenhoutseweg.

Kaart: Gemeente Den Haag 

Automobilisten in de andere richting kunnen het beste via de Boslaan, de Prins Clauslaan, de Prinses Beatrixlaan en de Schenkkade rijden. De extra reistijd kan in de spits oplopen tot een halfuur.

 

Door slim gebruik te maken van openbaar vervoer en deelauto’s kunnen wij de overlast beperken.
Robert van Asten (Wethouder verkeer en vervoer, D66)

 

De HTM-buslijnen 20 en 29 worden omgeleid via de Rijnstraat en de Prinsessegracht. “Er vervallen geen haltes. Hooguit neemt de reistijd met een paar minuten toe,” aldus Van Asten.

Stimuleren

Om de verkeersdruk in de binnenstad te beperken, doet Van Asten een beroep op de werkgevers. Deze kunnen aansluiten bij de Koningstunnel Coalitie. Hiermee wil de wethouder dat Haagse bedrijven hun werknemers stimuleren om voor alternatief vervoer te kiezen.

“Door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van deelauto’s en het (tijdelijk) gratis proberen van e-bikes kunnen wij de overlast beperken. Bovendien kan de afsluiting zo een kans bieden om over te gaan tot duurzame gedragsverandering.”

Prinsestraat

De Koningstunnel is niet de enige weg in de binnenstad die in 2019 dicht gaat. Ook de Prinsestraat is een aantal maanden afgesloten vanwege groot onderhoud. Ook aan de Segbroeklaan en Sportlaan is de gemeente aan het werk.

Meer informatie: www.denhaag.nl/koningstunnel

[Update] Dit is een bewerking van het artikel dat 27 januari op onze website verscheen.

Standaardportret
Bekijk meer van