Snorfiets per 2020 naar de rijbaan

Ze zijn vervuilend, vervelend en gevaarlijk. Het liefst wil het stadsbestuur op zo veel mogelijk plekken in de stad snorfietsen van het fietspad weren. Wethouder verkeer Robert van Asten (D66) verwacht dat het per 2020 mogelijk is.

Door

‘De groei van het aantal fietsers en snorfietsers, het aantal ongevallen met gewonden en de snelheidsovertredingen van snorfietsers levert een onhoudbare situatie op het fietspad op.’ Dat schrijft wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) in een brief aan de gemeenteraad. In het collegeakkoord was al vastgelegd dat snorfietsen (waaronder scooters) zo veel mogelijk van fietspaden geweerd gaan worden.

Een gemeente mag sinds juli zelf bepalen of en waar de snorfietsen (blauwe nummerborden) niet meer op het fietspad mogen rijden. Maar de rijksoverheid wil per plek waar dat gebeurt, dat de gemeente met ‘gedegen motivering’ komt. Van Asten laat daarom eerst een onderzoek doen.

Tellingen

Door de hele stad zullen tellingen worden gedaan op het fietspad. Dit om te bepalen waar de tweewielers in de verdrukking raken. Verder kijkt de gemeente naar de juridische houdbaarheid, de begrijpelijkheid van de maatregel en de veiligheid van alle weggebruikers. De resultaten van het onderzoek leiden tot een voorstel om de snorfiets in een bepaald gebied van de stad naar de rijbaan te verplaatsen.

Sinds 1 oktober worden snorfietsers al geweerd uit de Grote Marktstraat. De voertuigen met een blauw nummerbord moeten omrijden via de Lutherse Burgwal. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 95 euro. De gemeente onderzoekt nu of ook fietsers uit de winkelstraat kunnen worden geweerd.

Van Asten wil zijn grote onderzoek in het voorjaar van 2019 klaar hebben. De wethouder verwacht dan in 2020 de maatregel ook echt te kunnen invoeren. Hij schrijft: ‘Het verplaatsen van de snorfiets, met helm, naar de rijbaan geeft naar verwachting een veiligere situatie voor fietsers, meer ruimte en een veiliger fietspad.’

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van