Elektrische deelauto rukt op
Met de buren een auto delen? Als de parkeerdruk hoog is en de luchtkwaliteit te wensen over laat, is dat niet onaantrekkelijk. Het Bezuidenhout verkent de mogelijkheden.
Een elektrische deelauto, een Nissan Leaf, staat op de stoep bij de Christus Triumfatorkerk op de Juliana van Stolberglaan in het Bezuidenhout. Ernaast is een groene loper uitgerold in het kader van de Internationale Dag van de Aarde. “Wil je een ritje maken in de auto?”, vraagt Jesse van der Woerd die namens het bedrijf Buurauto aanwezig is.
Duurzaam
De start-up wil duurzaam autodelen toegankelijk maken en daar is in Den Haag interesse voor. Sterker nog: bij het Regentesseplein en het Valkenbosplein staan al Buurauto’s, er zijn gesprekken met geïnteresseerden in de Bomen- en Vruchtenbuurt en nu ook in het Bezuidenhout.
Deelauto
Van der Woerd geeft vanaf de achterbank instructies. Een autosleutel om de motor te starten? Die is niet nodig. In de Nissan zit een kastje dat de auto kan openen via een applicatie op je mobiele telefoon. “Met bluetooth,” zegt Van der Woerd. De deelauto is een automaat die geruisloos wegzoeft zodra je het pedaal intrapt en de startknop indrukt. “Ik ga er vanuit dat de buren aan elkaar kunnen uitleggen hoe het werkt,” zegt hij.
Duurder
Voor een abonnement betaal je bij 200 kilometer per maand 95 euro plus 10 euro stroomkosten en 45 cent per extra kilometer. Ga je voor losse kilometers dan betaal je 60 cent per kilometer. Een BMW I3 – een ander model dat beschikbaar is via Buurauto – is iets duurder. De gemeente vindt het dermate belangrijk om deelauto’s te stimuleren dat er subsidieregelingen zijn met Greenwheels, SnappCar, MyWheels en ook met Buurauto: wanneer je voor het eerst gebruikmaakt van een elektrische deelauto ontvang je een tegoed van 35 euro. Ook bij de Buurauto’s op het Regentesseplein hielp de gemeente een handje door zes parkeerplaatsen en twee laadpalen te faciliteren. Verkeerswethouder Tom de Bruijn (D66) kwam naar de officiële opening begin januari.
Abonnement
Duurzaam Bezuidenhout, een werkgroep binnen het wijkberaad Bezuidenhout, deed afgelopen najaar onderzoek naar de haalbaarheid van het project in de wijk. En met resultaat: er zijn zestig serieus geïnteresseerden (90 procent van de respondenten). Max Koninkx, die namens de werkgroep een kijkje kwam nemen bij de kerk, licht toe: “De parkeerdruk in de wijk is hoog, de luchtkwaliteit kan verbeterd worden en bovendien is er een sociaal aspect dat het aantrekkelijk maakt om een auto te delen.” Hij wijst naar een voorbijrijdende rode Greenwheels-auto. “Het grote verschil is dat we hier in de wijk nu gaan voor een duurzaam alternatief,” zegt Koninkx.
Bovendien deel je een Buurauto letterlijk met je buren. Met de huidige interesse verwacht de werkgroep twee auto’s in het Bezuidenhout te kunnen neerzetten. “Door samen te werken met VvE’s en buurtverenigingen kunnen we meer aan de bewoners zelf overlaten, worden de kosten gedeeld en wordt het goedkoper,” geeft Van der Woerd aan. Heb je een abonnement, maar is de auto gereserveerd? Dan kun je een andere buurauto uit de buurt gebruiken. Zoals bij het Regentesseplein en het Valkenbosplein al het geval is.
Missen
Als de Nissan Leaf weer op de stoep geparkeerd staat, vraagt een geïnteresseerde bezoeker aan Van der Woerd: “Zit er een huurtermijn aan?”, doelend op een paar weken vakantie. “In theorie zou dat kunnen, al is het natuurlijk niet heel sociaal voor de andere gebruikers,” lacht hij. “Maar als je het onderling afstemt en niemand vindt het erg om de auto even te missen, is het natuurlijk geen probleem.”
Meer informatie: www.buurauto.nl/denhaag