Fietsenstalling KJ-plein 3,5 miljoen duurder

De stalling met 8500 plekken die onder het Koningin Julianaplein bij het Centraal Station moet komen, is andermaal vertraagd. Halverwege 2020 zullen reizigers er pas hun fietsen kunnen stallen. Dat is ruim tweeënhalf jaar later dan aanvankelijk gedacht.

Door

Uit onderzoek van Deloitte dat wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) heeft laten doen, blijkt bovendien dat de bouw 3,5 miljoen euro duurder uitvalt. “Zeer teleurstellend,” zegt de wethouder.

Belangrijkste reden voor de vertraging van de fietsenstalling en de extra kosten is dat bouwer Mobilis de stalling op een andere manier moet bouwen dan verwacht. Dat komt door het grote appartementengebouw dat boven op het plein komt. Terwijl de fietsenstalling al in aanbouw was, zat het gebouw dat erop moet komen nog in de ontwerpfase. Lastig, aangezien de fundering in de stalling moet komen.

Daarbij gaat de ondergrondse stalling al open, terwijl de woontorens nog in aanbouw zijn. Dit geeft veiligheidsrisico’s, vanwege mogelijk vallende objecten. Aanvullende maatregelen zijn daarom nodig, zoals een ‘crash dek’ op het dak van de stalling. Ook kan de stalling vanwege de risico’s pas een halfjaar nadat hij gereedkomt open. Dan zijn de eerste negen verdiepingen van de bovenbouw klaar.

Maatregelen

Naar aanleiding van het onderzoek heeft Van Asten een coördinator aangesteld die vanuit de gemeente de verschillende projecten op het plein gaat begeleiden. Ook binnen de ambtenarij worden maatregelen genomen. De aanbesteding van de verbindingstunnel met het station wordt opnieuw gedaan. De tunnel wordt waarschijnlijk ook duurder.

Hoe het extra bedrag van 3,5 miljoen euro betaald gaat worden, moet de wethouder nog uitzoeken. Raadsleden debatteren op woensdag 16 januari in de commissie Ruimte over het KJ-plein. Totdat de stalling onder het plein in gebruik kan worden genomen, blijft de fietsflat aan de Rijnstraat open.

Standaardportret
Bekijk meer van