‘New Babylon haalt goudhaantje binnen’

De komst van elektronicawinkel Coolblue, een nieuwe sportschool en zakelijke horeca moeten New Babylon uit het slop trekken.

Door

Door Kim Andriessen

Icon Real Estate, de eigenaar van het complex aan het Koningin Julianaplein (KJ-plein) bij het Centraal Station wil af van een traditioneel winkelcentrum met vooral kledingzaken, een concept dat totaal niet uit de verf komt.

Het ene na het andere bedrijf sloot de afgelopen maanden zijn deuren. Coolcat, Spar, Liet Fashion Factory Outlet, Sticky Rice, Jack & Jones, Fish & Meat, Vero Moda, Only, het was een hele exodus. Duizenden vierkante meters aan winkelgrond verlaten. Kaal. Als het woord troosteloos nog niet had bestaan, zou het nu in New Babylon uitgevonden zijn. Als een van de laatste der Mohikanen zit Dungelmann nog in het complex. ‘Wij blijven open,’ prijkt cynisch op de ramen van de slagerij. De situatie was zó nijpend dat Robert van Asten (fractievoorzitter D66) in april nog voorstelde om van de leegstaande panden een tijdelijke fietsenstalling te maken. Het complex aan het KJ-plein lijkt op sterven na dood.

Maar naar nu blijkt, werkte Icon in alle stilte aan een reddingsplan. Met meer variatie in het aanbod wil de vastgoedeigenaar die New Babylon eind 2015 kocht, het complex een nieuw gezicht geven. Of beter gezegd: überhaupt weer een gezicht geven.
Volgens de vastgoedeigenaar is de massale leegstand in 2018 verleden tijd: voor 85% van de ruimte zijn inmiddels contracten afgesloten. Verreweg de grootste huurder wordt Coolblue, een elektronicazaak die ooit als webwinkel begon. Coolblue verkoopt vooral consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Dat het een grote jongen is, blijkt wel uit de cijfers: in 2016 behaalde het bedrijf een omzet van 857 miljoen euro. In Den Haag opent de negende vestiging in de Benelux.

Directeur Pieter Zwart: “De winkel wordt het paradepaardje van Coolblue.” Het is de bedoeling dat de deuren in december openen. Later, in 2018, openen nieuwe horecagelegenheden. Deze zijn voor met name zakelijke gelegenheden. Want: “Huurders klaagden dat ze naar de binnenstad moesten voor een formelere lunch,” legt Erik Moresco, de oprichter van Icon Real Estate, uit. Het vastgoedbedrijf wil ook de zichtbaarheid van het complex verbeteren. “Door de ingangen te verbreden,” vertelt Moresco. “Zo gaan wij bijvoorbeeld de ingang op het KJ-plein twee keer zo groot maken. En in het gebouw willen wij de kantoren toegankelijker maken door een brede trap te plaatsen in het atrium. Het fitnesscentrum wordt verplaatst van de tweede naar de eerste verdieping en krijgt zo een mooi uitzicht op het park.”

Ten slotte is vanaf volgend jaar meer ruimte beschikbaar voor het zakelijke centrum en komen er 350 woningen bij.

Gedrag
Zullen al deze maatregelen het kwakkelende winkelcentrum gaan redden? Cor Molenaar, econoom en bijzonder hoogleraar eMarketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, denkt van wel. “Met alleen winkels lukt het in ieder geval niet, zoveel is duidelijk. De locatie heeft niet de omvang die Hoog Catherijne in Utrecht wél heeft om het massale winkelpubliek te trekken. Dat de eigenaar van retail afstapt en kijkt waar wél behoefte aan is, valt te prijzen. Ze spelen nu in op het gedrag van wat jongere mensen. Kijk, Den Haag barst van de young professionals die op de ministeries en in de kantoren bij New Babylon werken. Daar komt nu de focus op te liggen, deze relatief jonge groep bereik je beter met een gemêleerd pakket.”

Ook over de komst van specifiek Coolblue als grootste huurder is Molenaar positief. “Het zou mij niets verbazen als ze een goudhaantje binnenhalen. Coolblue speelt slim in op een trend: mensen komen niet alleen naar een zaak om iets te kopen, maar ook voor service. Coolblue verkoopt vooral online en biedt in de winkels begeleiding en ondersteuning. Dit is handig voor een heel breed publiek, mannen en vrouwen. Ik denk dus dat het ertoe bijdraagt dat meer mensen het complex binnenlopen.”

Is de verandering van tactiek een alles-of-nietspoging van Icon om New Babylon te redden? “Nou,” relativeert Molenaar, “dat klinkt wel heel dramatisch. Kijk, de invulling met hoofdzakelijk winkels is faliekant mislukt. Ze gooien het nu over een andere boeg. En ja, als dit ook geen succes oplevert, wordt het lastig. Maar voor mijn gevoel is dit plan echt kansrijk.”

In februari was al duidelijk dat de kledingzaken in New Babylon slecht liepen. Alleen slagerij Dungelmann (midden) trok publiek. | Foto: DHC

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van