De blauwe fietsband rukt op
Je ziet ze steeds vaker in het Haagse straatbeeld: fietsen met een opvallende blauwe voorband. Voor vijftien euro per maand kun je zo’n stalen ros huren van Swapfiets.
Swapfiets-oprichter Richard Burger (26) wijst trots naar het scherm van de computer. “We passeren vandaag de grens van in totaal dertigduizend abonnementen. Dat wordt een goede vrijdagmiddagborrel deze week.” Elke dag sluiten in alle vestigingen zo’n 175 klanten een abonnement af bij de fietsdienst. Voor vijftien euro per maand heb je altijd de beschikking over een werkende fiets. En sinds eind vorig jaar kun je ook zo’n abonnement afsluiten in Den Haag.
Naast de Haagse Hogeschool heeft Swapfiets de Haagse vestiging ondergebracht in een pand met hippe witte vloer en veel planten. Er staan zo’n dertig fietsen met kenmerkende blauwe voorband klaar om gehuurd te worden. Op dit moment rijden in de stad al bijna zeshonderd fietsen rond en per week komen er veertig tot vijftig nieuwe abonnementen bij. “Het is een sneeuwbaleffect,” zegt Burger. “Tachtig procent van onze nieuwe klanten komt via mond-tot-mondreclame.”
Het is drie jaar geleden dat Swapfiets het eerste échte abonnement afsloot, in Delft. De drie oprichters studeerden alle drie aan de TU Delft en zagen een gat in de markt. Hoewel het lang duurde voordat het bedrijf op gang kwam, zitten de jongens nu in dertien Nederlandse steden, zijn ze uitgebreid naar België, opent nog deze maand de eerste vestiging in Duitsland en hebben ze in totaal vijfhonderd man in dienst. Toen ze begonnen, richtte Swapfiets zich vooral op studenten, maar in Den Haag zijn bijvoorbeeld ook de expats interessant, vertelt Burger. “We hebben nu een omafiets als standaardmodel, maar binnenkort komt daar een versnellingsfiets bij. Daarmee richten we ons ook op een andere, oudere, doelgroep.”
De service van de Swapfiets
Door het succes hebben ze wel wat veranderingen moeten doorvoeren, vertelt Burger. Hij loopt richting een van de fietsen en wijst aan dat ze inmiddels verschillende kleuren fietsen, sloten en stickers voor op het spatbord hebben. “De eerste mensen met een abonnement konden hun fiets in de fietsenstalling nog makkelijk herkennen aan de blauwe voorband, maar het zijn er soms zoveel dat we dit soort dingen bedacht hebben,” legt hij uit.
Het is een van de dingen die ze doen om het fietsen met Swapfiets zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast doen ze dat door de service die ze bieden: heb je problemen met je fiets? Dan komt er binnen twaalf uur ‘een swapper’ bij je thuis en als blijkt dat het mankement niet binnen vijf minuten te verhelpen is, krijg je een andere fiets. Wordt daar dan geen misbruik van gemaakt en zijn mensen wel voorzichtig genoeg met de fietsen? “Over het algemeen zijn mensen eerlijk,” ervaart Burger. “Als je tien keer per maand naar ons moet bellen dat je fiets iets mankeert, is dat uiteindelijk ook vervelend.” Als je fiets wordt gestolen, maar wel dubbel op slot stond, betaal je overigens veertig euro. De rest wordt gedekt door de verzekering. De winkelwaarde van een nieuwe fiets is 350 euro.
Toch blijft er een vraag hangen: waarom zouden we een goede fiets moeten vervangen door een Swapfiets? Burger begint te lachen. “Pas als je fiets problemen geeft en je niet meer zorgeloos kunt rijden, is het een goed moment om over te stappen.” En, vult hij enthousiast aan, “je krijgt één of twee maanden gratis als je een oude fiets bij ons inlevert.”
Swapfiets Den Haag, Johanna Westerdijkplein 68. Meer informatie: www.swapfiets.nl