Van Zanen grijpt in Schilderswijk naar ‘noodbevel’

De ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag in de Schilderswijk waren dermate ernstig, dat een ‘noodbevel’ is afgekondigd. Er zijn twintig aanhoudingen verricht. Een dag eerder was het ook al onrustig.

Door

Rond middernacht, toen brandjes werden gesticht en agenten werden aangevallen, maakte burgemeester Jan van Zanen gebruik van het zware middel van het noodbevel. Dat gold in dit geval voor Vaillantlaan en de Hoefkade (en omgeving). Iedereen die zich daar bevond en niet wegging kon worden opgepakt. Dat leidde tot twintig arrestaties.

Over het noodbevel staat onder meer het volgende in de Gemeentewet. ‘In geval van oproerige beweging, van andere ernstige wanordelijkheden of van rampen, dan wel van de ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, is de burgemeester bevoegd alle bevelen te geven die hij ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar nodig acht’.

Zware overlast

De politie spreekt over ‘zware overlast’, nadat het een dag eerder ook al zeer onrustig was. Een groep jongeren ‘gooide onder andere stenen en zwaar vuurwerk naar de politie. Van twee politievoertuigen sneuvelde een ruit’.

Aanvankelijk leek het donderdagavond goed te gaan. Buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten poogden in contact te komen met jongeren. De politie: ‘De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23:00 uur verzamelden en agenten bekogelen met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Ook werd er een vuilcontainer in de brand gestoken. Rond 2:30 uur bekogelde een  grote groep jongeren agenten met stenen vanaf de daken. Ook hierbij werden aanhoudingen verricht’. De Mobiele Eenheid is ingezet om de orde te herstellen.

Noodbevel

De politie verdedigt zich in een persbericht bij voorbaat tegen kritiek die er zou kunnen ontstaan op een filmpje dat circuleert op sociale media. Daarop is te zien hoe een motoragent een bestuurder van een witte personenauto aanhoudt en daarbij zijn wapenstok gebruikt. ‘De verdachte maakte diverse verkeersovertredingen en werkte niet mee aan zijn aanhouding,’ aldus de politie.

Bij de ongeregeldheden sneuvelde de voorruit van een surveillanceauto. Terwijl de agenten langsreden kregen zijn een compleet verkeersbord naar binnen. Later sneuvelde een ruit van de politiekraan, die in de omgeving reed. De politie onderzoekt de vernielingen. Eén opvallende wandaad deed zich  (mogelijk) voor in de Koningsstraat. Er is een filmpje opgedoken, waarop is te zien hoe jongeren er een jonge boom omzagen.

‘Veel jongeren van buiten de Schilderswijk’

Burgemeester Van Zanen ging donderdag overdag naar de Schilderswijk om de bewoners ‘een hart onder de riem te steken’. In een verklaring stelde hij toen dat de ongeregeldheden ‘voornamelijk’ zijn veroorzaakt door ‘tieners en jongeren uit andere delen van de stad’ die per scooter naar de Vaillantlaan waren gekomen. Ook richtte de burgmeester zich tegen het opendraaien van de brandkranen; ‘dit zijn geen spelletjes meer. Dit zet onze drinkwatervoorziening op het spel.’

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van