Loco-burgemeester: Scheveningen kan niet nog meer mensen aan
Twee doden, een gewonde verkeersregelaar, een verkeerschaos in de straten en een enorme vervuiling van het strand. Dat is de balans van een warm weekeinde aan de Haagse kust.
Twee badgasten zijn zondag in de zee bij het Zuiderstrand in Scheveningen verdronken. De mannen, onder wie een 24-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn nog wel uit zee gehaald, maar de hulp kwam te laat. “Wij leven als stadsbestuur intens mee met de nabestaanden,” liet loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer weten.
De reddingsbrigade heeft zondag in totaal 286 mensen uit zee gehaald. Er traden verraderlijke stromingen op door de ‘aflandige wind’. Daarom was ook de rode vlag gehesen. Die wil zeggen: niet zwemmen, alleen pootje baden. Ook maandag wapperde aan de Scheveningse en Haagse kust de rode vlag.
Toegangswegen Scheveningen vast
De zaterdag verliep door de enorme toestroom van verkeer naar de kust chaotisch. Alle toegangswegen kwamen vast ts zitten, er werd massaal illegaal geparkeerd. De stranden waren overvol.
Een nieuw verschijnsel was dat mensen bleven slapen in tentjes en onder parasols op het strand en zelfs op straat. Dat is verboden, maar kon door de politie en handhavers niet worden voorkomen. Er is incidenteel opgetreden en er zijn mensen bekeurd. Maar hoe vaak heeft de gemeente niet bekendgemaakt.
Wielklemmen en boetes
Wel meldt Bredemeijer dat sinds donderdag 150 keer een wielklem is geplaatst (bij kentekens waarover de controleurs geen gegevens konden opvragen). Daarnaast zijn zeshonderd parkeerboetes uitgeschreven. Naast politie en de andere officiële hulpdiensten, zijn zondag 115 verkeersregelaars en handhavers ingezet. Zelfs boswachters zijn ingezet.
“We halen alles uit de kast,” zei Bredemeijer zondag. “Maar hoeveel menskracht ook, een mooie stranddag kan niet bestaan zonder strandgangers met gezond verstand. Gelukkig hebben verreweg de meeste mensen zich gedragen en verantwoordelijkheid getoond.” Dat gold niet altijd voor weggestuurde automobilisten. Eén van sloeg een verkeersregelaar met een ploertendoder, een soort wapenstok, op zijn hoofd. Het slachtoffer ‘maakt het naar omstandigheden redelijk’, aldus de gemeente. De politie is nog op zoek naar de dader, die met zijn auto is weggevlucht.
Zaterdag liep het uit de hand in Scheveningen
De CDA’er Bredemeijer, die nog maar kort wethouder is en dus nog niet vaak als ‘loco’ heeft opgetreden, zag zich dit weekeinde voor toenemende problemen geplaatst. Vrijdagavond was hij nog optimistisch. “Op Scheveningen was het uiteraard druk. Maar het was een drukte die hoort bij de grootste en populairste badplaats van Nederland. Op een enkel klein incident na hebben we er met z’n allen een geweldige stranddag van gemaakt,” zei hij toen.
Een mooie stranddag kan niet bestaan zonder strandgangers met gezond verstand.
Maar zaterdag liep het uit de hand. “Ondanks onze herhaalde en meertalige oproepen van afgelopen week om bewust en slim te reizen én het gezond verstand mee te nemen, probeerden mensen toch massaal met de auto naar de kust te komen; en helaas in een aantal gevallen bovendien zonder het gezond verstand,” aldus de bestuurder.
Zondag het machtswoord
En daarom restte zondag slechts het machtswoord. ‘Vandaag (zondag 9 augustus) heeft het stadsbestuur een uitzonderlijke maatregel moeten treffen,’ begon een mededeling van het stadhuis. ‘Rond 11.30 uur hebben wij de toegangswegen naar de kust van Den Haag afgesloten. De parkeergarages bij de stranden, vooral die op Scheveningen, waren op dat moment vol’.
In dezelfde verklaring wordt gesteld dat de stad ‘gastvrij’ wil zijn, maar ‘de balans tussen verschillende belangen’ in de gaten te moeten houden. ‘Dat is ook een balans tussen zorgeloosheid, leefbaarheid en handhaafbaarheid. We moeten eerlijk zijn: die heeft de afgelopen dagen onder druk gestaan. Er was van een ongekende drukte sprake. Schatting is dat er twee keer zoveel mensen aan onze kust waren als ‘normaal’ op topdrukte-dagen, zoals we die vóór het corona-tijdperk zagen. We zijn de afgelopen dagen tegen de grenzen van onze capaciteit aangelopen’.
Groep de Mos is boos
Volgens de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft de gemeente de zaak uit de hand laten lopen. ‘Dit gaat alle perken te buiten,’ zegt gemeenteraadslid René Oudshoorn op de site van de partij.
“De gemeente heeft de situatie op Scheveningen zwaar onderschat waardoor de overlastgevers alle ruimte kregen. Op Twitter reageerde de politie Scheveningen te weinig capaciteit te hebben om te handhaven. Als er bij het Binnenhof twintig boeren opduiken om te demonsteren is er binnen no-time een politiemacht op de been, een dag later zelfs het leger, maar op Scheveningen komt men niet verder dan een slap excuus op Twitter. Dat straalt geen gezag uit.” Oudshoorn heeft schriftelijke vragen gesteld.
Wilt u verder lezen? Koop dan vanaf donderdag 13 augustus de papieren krant Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant.