Maura Visser, handbal-international: ‘Dankzij de topsport staat Bietigheim op de kaart’

Velen dromen ervan, maar de Hagenaars in onze zomerrubriek ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ doen het, of hebben het gedaan: wonen en/of werken in het buitenland. Hoe bevalt dat? Een gesprek met handbalster Maura Visser.

Door

Handbal-international Maura Visser (1985) speelde vijf jaar voor SG BBM Bietigheim, in de top van de Duitse competitie. Nu beëindigt ze haar actieve carrière en gaat ze in de hofstad als spelersmakelaar aan de slag. Maar eerst blikt ze terug op een lustrum Bietigheim-Bissingen.

Bietigheim-Bissingen dus. Een plek die waarschijnlijk bij weinig Hagenaars een belletje doet rinkelen. Vertel eens over het stadje.

Maura Visser: “Het is een rustig, middelgroot plaatsje in de deelstaat Baden-Württemberg, op twintig minuten van Stuttgart. Het ligt mooi, in een heuvelachtig gebied. Voor jongeren die van uitgaan houden, is het niet de meest sprankelende plek, maar als je gesteld bent op wat meer rust en van mooie natuur houdt, is de omgeving perfect.”

 

Is het landschap zo bijzonder?

“Absoluut. De fraaie, ongerepte natuur ga ik missen. Ik woonde met mijn gezin op een heuveltje, een beetje afgelegen net buiten het centrumpje. Dat was prachtig. Het landschap in Zuid-Duitsland is heel glooiend. Dat vind ik prettig, als liefhebber van wandelen en fietsen. Er liggen mooie paden, voor hikers en wielrenners. Baden is een walhalla voor sportievelingen.”

Foto: privéarchief

 

Heb je nog meer tips voor mensen die het gebied willen bezoeken?

“Zeker. Bijvoorbeeld de wijnbergen bezoeken en daar lekkere wijntjes proeven. Ook een aanrader is Ludwigsburg, een stadje aan de andere kant van de snelweg. Het heeft een historisch slot dat nu als museum dient. Elke maand is er een andere tentoonstelling. Het kasteel ligt bovendien in een fraai park, met daarin ook een sprookjesbos. Ik ging daar regelmatig heen met mijn tweejarige dochter.”

 

Even over de Zuid-Duitse keuken. Hoe vond je het eten?

“Lekker, vooral de spätzle, dé specialiteit van de regio. Het is een soort eierpasta, die je zowel op de traditionele wijze, dus gevuld met kaas, of op een wat gezondere manier, bijvoorbeeld met groenten en champignons, kunt eten. Je kunt het op veel plekken in de omgeving krijgen.”

Spätzle. | Foto: Pixabay

 

Zijn er leuke eetgelegenheden in Bietigheim-Bissingen?

“Ja, al zijn dit vooral traditionele restaurants. Er komt niet veel nieuwe horeca bij. Dat vind ik juist zo leuk aan Den Haag. Ik kom uit de Vruchtenbuurt, een wijk waar voortdurend tentjes bij komen, waar veel te ontdekken valt. Maar op horecagebied staat de tijd in Bietigheim-Bissingen juist stil. Als je verrast wilt worden door de kaart, kun je beter naar Stuttgart gaan. Dat deden wij althans vaak.”

 

Dan naar het handbal. Met SG BBM Bietigheim werd je twee keer landskampioen. Ook speelde je in de Champions League. Hoe komt deze grote vereniging in zo’n klein plaatsje?

“De sponsor van mijn club is Olymp, het overhemdenmerk. De eigenaar, de heer Eberhard Bezner, woont in Bietigheim-Bissingen. Hij is ook een handballiefhebber. Eén en één is twee. Hij heeft de afgelopen jaren veel in de club geïnvesteerd, waardoor deze kon groeien naar Champions League-niveau. De club kon ook speelsters van over de hele wereld aantrekken. Ik speelde in een internationale ploeg, met meiden uit de Scandinavische landen, Polen en Brazilië. Dankzij het handbal staat Bietigheim-Bissingen op de kaart. ”

 

Weleens bij Eberhard op bezoek geweest?

“Zeker. Vorig jaar nodigde hij de selectie uit voor een barbecue. Dat was een bijzondere ervaring. Je moet je voorstellen: als je Bietigheim-Bissingen komt binnenrijden, zie je op een heuvel een mooi, groot, glazen huis liggen. Daar woont hij. Vanaf zijn villa heb je een verbluffend uitzicht op de wijde omstreken.”

Maura Visser. Olymp is de shirtsponsor van haar club SG BBM Bietigheim. | Foto: Privéarchief

Hoe zijn de sportfaciliteiten? Ook super-de-luxe?

“Dat valt tegen. Sterker nog, onze handbalhal had meer weg van een gymzaal in een middelbare school. Het probleem is: meneer Bezner wil graag een moderne handbalhal bouwen, maar de burgemeester is tegen. Recent is er een nieuw ijshockeystadion opgeleverd, waar wij natuurlijk niet in kunnen handballen. Maar het gemeentebestuur vindt investeren in een tweede nieuwe hal overdreven. Voor Champions Leaguewedstrijden wijkt Bietigheim vooralsnog uit naar Ludwigsburg, waar de faciliteiten moderner zijn.”

 

Hoe verschilt de Duitse (top)sportmentaliteit van de Nederlandse?

Lachend: “Pünktlichkeit. De Duitsers zijn van de regeltjes. Te laat komen? Boete! Bij ons op de club geldt de regel dat je één euro per minuut moet betalen. Maar dat begint dan wel bij vijftig euro. Te laten komen kan je dus duur komen te staan. Voor mijn gevoel zien we zulke zaken in Nederland meer door de vingers.”

 

En nu terug naar Den Haag…

“Terug naar huis, want zo voelt Den Haag. Lekker naar het strand, lunchen bij Appels en Peren (in de Appelstraat, red.) of in de binnenstad Italiaans eten bij Impero Romano: ik kijk ernaar uit.”

De redactie biedt u de aflevering met Maura Visser uit de DHC-zomerserie ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ gratis aan. Een versie van dit artikel stond 30 juli 2020 in de papieren krant. Wilt u meer weten over Den Haag Centraal? Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant. Verder kunt u zich hier aanmelden voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Standaardportret
Bekijk meer van