Nieuwe viltfabriek is uitweg uit bijstand
I-did gaat de komende jaren 144 Hagenaars werkfit maken in haar naaiatelier en haar viltfabriek, die nog dit jaar zijn deuren opent aan de Televisiestraat. Onlangs sloot de sociale onderneming een werkakkoord met de gemeente Den Haag, die jaarlijks vijfhonderd mensen extra uit de bijstand wil halen.
Het zogenoemde Werkoffensief +500 komt boven op de bestaande opgave van vierduizend bijstandsgerechtigden die de gemeente jaarlijks aan werk wil helpen. Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken en werkgelegenheid), op bezoek in het drukke naaiatelier op de vijfde verdieping van De Schilde op de rand van Moerwijk, noemt i-did ‘een mooie aanwinst voor Den Haag’. Hij toont zich blij dat de sociaal ondernemer naast Utrecht ook de hofstad als thuisbasis heeft gekozen. “Wij willen dat mensen die lang op de bank zitten, bijvoorbeeld vanwege een vluchtelingenachtergrond of die moeite hebben met leren, weer meedoen.”
Werkfittrajecten zijn bedoeld om weer ritme te krijgen door bijvoorbeeld op tijd op je werk te moeten zijn. “I-did meldde zichzelf bij de gemeente,” zegt Van Alphen. “Zij zochten naar een groot fabriekspand. De combinatie van duurzaam en mensen begeleiden naar werk sprak ons enorm aan.”
Het gaat echt om designproducten en akoestische oplossingen voor kantoren. Denk aan panelen van vilt.
Op de begane grond van het voormalige Urban Farm-pand wordt hard gewerkt aan een viltfabriek. “Hagenaars die meedoen aan een werffittraject van de gemeente, twaalf per kwartaal, starten in de viltfabriek of het naaiatelier,” legt i-did-oprichter Mireille Geijsen uit. Het bedrijf maakt sinds 2018 in Den Haag akoestische interieurproducten, tassen en accessoires van gerecycled vilt. “Eind dit jaar hopen wij dat de viltfabriek operationeel is.”
IKEA
Van textielafval wordt vilt gemaakt dat wordt omgezet naar trendy producten. IKEA is de voornaamste financier van de fabriek én afnemer. Van niet-verkocht textiel van de bekende Zweedse winkelketen maakte i-did de Tillverka-collectie, die onder meer bestaat uit kussens en tassen. De sociaal ondernemer richt zich vooral op business-to-business, maar heeft ook een webshop waar producten voor consumenten worden verkocht, zoals telefoonhoesjes, laptophoezen en mondkapjes.
Wij willen dat mensen die lang op de bank zitten weer meedoen.
“We werken vooral met textiel van oude bedrijfskleding. In feite neemt de klant zelf de grondstoffen mee. Daar maken wij weer nieuwe producten van,” legt mede-eigenaar Michiel Dekkers uit. “Het gaat echt om designproducten en akoestische oplossingen voor kantoren. Denk aan panelen van vilt.”
Vrijheid
Shuklia Ashgri is via het stipbanentraject bij i-did beland. “Het zou leuk zijn als ik mag blijven. Ik vind het werk erg leuk.” In haar geboorteland Afghanistan zat zij voornamelijk thuis en mocht ze niet studeren. In 2004 kwam zij in Den Haag. “In Nederland heb je veel meer vrijheid en kan ik wel werken.”
Ze werkt onder meer aan een multifunctioneel telefoonhoesje dat aan de muur kan worden gehangen en tegelijkertijd de accu oplaadt. Zeyneb is via het StiP-banentraject uit de bijstand gekomen. “En ik ben niet van plan om ooit nog terug te gaan. Werken geeft mij energie. Het lastige is wel: wat komt hierna? Zonder diploma kom je moeilijk aan een baan.”
Volgens Floor van Mens van i-did is het bedrijf vooral een ‘opleider’. “Maar wij hebben wel iemand aangenomen om te kijken naar het vervolg met werkgevers. Het treintje moet wel doorgaan na i-did.”
Dit is een ingekorte versie van de reportage over i-did.
Wilt u verder lezen? Koop dan de papieren krant Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant. De serie Haagse kijk op Corona verschijnt tot en met eind augustus wekelijks in de krant.