Ideële stichting Stadslink zoekt coaches voor kwetsbare kinderen in quarantaine

Veel kwetsbare kinderen en jongeren hebben zeker nu zij in quarantaine zitten iemand nodig met wie zij over hun huiswerk kunnen praten. De ideële stichting Stadslink zoekt (online)coaches.

Door

‘Hoe gaat het?’ Of: ‘Hoe was het schoolwerk?’ Twee simpele vragen die voor kwetsbare kinderen en jongeren zo betekenisvol kunnen zijn, zeker nu ze thuis in quarantaine zitten. Bij deze scholieren is in hun omgeving veelal geen cultuur van leren en kunnen ook de omstandigheden problematisch zijn. “Dan is het heel fijn om met iemand over je huiswerk te kunnen praten,” zegt Tamara Hussein. Zij is jongerenwerker bij Stadslink. Deze ideële stichting zet zich sinds 2016 in om kwetsbare kinderen en jongeren – begeleid door vrijwillige coaches – te motiveren om hun dromen te ontdekken of na te jagen.

Foto: Tamara Hussein. (PR)

Doordat fysiek contact nu niet mogelijk is, zijn veel jongeren uit beeld verdwenen. Hussein is met haar collega’s naarstig op zoek naar onlinecoaches. Scholen door heel Nederland krijgen geen contact met een groep van zo’n 5200 leerlingen. In Den Haag gaat het om een ongeveer 400 scholieren. “Wij maken ons zorgen om deze groep. Als er geen fysieke locatie is om naartoe te gaan, verwatert alles snel. We popelen om ze te bereiken en willen veel onlinecoaches inzetten.”

Klaarstomen van kwetsbare kinderen

Leeftijd speelt geen rol voor wie zich meldt. Vrijwilligers van zeventien tot zeventig zijn welkom, vertelt Hussein. Karen Bos, oprichter van Stadslink, leidt de coaches online op. Hussein: “Ze worden in twee middagen of avonden klaargestoomd om aan de slag te gaan met de jongeren. De opleiding is nu laagdrempelig. Het gaat vooral om het uitwisselen van ervaringen en dat er geluisterd wordt naar hun verhalen.”

 

Een open houding is belangrijk en het mag geen eenrichtingsverkeer zijn. Je kunt van elkaar leren.
Tamara Hussein (jongerenwerker)

 

De coach wordt met zorg gelinkt aan een jongere. “Er moet een klik zijn,” zegt Hussein. “Een open houding is belangrijk en het mag geen eenrichtingsverkeer zijn. Je kunt van elkaar leren.” De bedoeling is dat het contact na de onlineperiode voortduurt. “Dan gaat het weer om de dromen van jongeren.”

Stadslink, door directeur Bos ‘een sociale onderneming’ genoemd, wil met het programma ‘Learning Dreams’ via ouders jongeren bereiken. Als zij zien dat hun ouders bezig zijn met het realiseren van hun dromen, door bijvoorbeeld huiswerk te maken, kunnen de jongeren zelf ook geïnspireerd raken. Het programma, naar Amerikaans voorbeeld, is succesvol. Dat blijkt ook bij ‘&DreamsMatter’.

Droom

Tamara Hussein begeleidt, met grote inzet, vijf jongeren in de leeftijd van 13 tot 23 jaar. De droom van een van hen is om automonteur te worden, vertelt ze. “Hij wil vooral met bijzondere auto’s werken, een Bentley bijvoorbeeld. Hij loopt nu stage bij een autobedrijf en is dus al bezig met zijn droom.”

 

Je hebt te maken met kwetsbare jongeren; je moet iets voor hen kunnen betekenen.
Tamara Hussein (jongerenwerker)

 

Een andere jongere is halverwege zijn droom. Hij volgt aan de Haagse Hogeschool de studie Bewegingsleer en wil daarna aan de TU Delft ‘BioMedical Engineering’ studeren. “Hij komt van Curaçao en woonde in de Binckhorst in een soort woongroep. Dat kon niet meer. Hij is nu verhuisd naar een hotel in Scheveningen. Dat is voor hem een omschakeling.” En: “Met dit soort jongens ga je meer de diepte in. Ze moeten hobbels nemen, maar weten echt wat ze willen.”

Tamara Hussein volgde de opleiding European Studies en werkte vorig jaar drie maanden in Palestina en twee maanden in Libanon met Syrische straatkinderen. Ze ontdekte dat haar hart bij de jeugd ligt en solliciteerde bij Stadslink.

Ze benadrukt dat van de onlinecoaches wordt verwacht dat zij ook na de quarantainetijd betrokken blijven. “Je hebt te maken met kwetsbare jongeren; je moet iets voor hen kunnen betekenen. Er is niet echt een tijdsbestek voor de verbinding. Bij Stadslink zeggen we altijd: ‘als de jongere voorbij gedroomd is’. De deelnemer en de vrijwilliger komen samen tot dat besluit.”

Meer informatie: www.stadslink.nu

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagboek over het leven in Den Haag. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van