Fotoreportage: corona-humor in het Haagse straatbeeld

Humor relativeert. Daarom ging Brian Mul, deze week begonnen als stagiair fotografie bij DHC, op zoek naar opbeurende plaatjes in het Haagse straatbeeld.

Door

In navolging van Italië komen er in Nederland ook steeds meer balkenoptredens. In Den Haag nog geen aria’s van Verdi (misschien een idee, mensen van het conservatorium?), maar wie als eenzame wandelaar door de stad struint, ziet wel andere positieve initiatieven.

Zo is er een bord bij het Binnenhof om onze bestuurders te bedanken (afzender onbekend), een gezicht van wc-rollen en mondkapjes (brillenzaak Eye-D), een protestspandoek tegen het virus (‘Covid-19 komt mijn neus uit!’) in de Prinsestraat en vrolijke mondkapjes over het gezicht van Haagse standbeelden.

 

Foto’s: DHC/Brian Mul

 

Het idee voor de mondkapjes komt van Merel van Erpers Roijaards (23) die verplicht thuiswerkt. De eindexamenstudente beeldende kunst van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten maakt, nu haar school dicht is, kunstwerken waarmee ze andere mensen wil opvrolijken.

Van de stofjes die ze van haar oma uit Staphorst kreeg (‘de laatste stofjes die ik nog in huis had’) vervaardigt ze vrolijke mondkapjes, die ze vervolgens in het holst van de nacht om de neus en mond van bekende Haagse standbeelden bevestigt. Onder meer ‘Haags Jantje’ aan de Lange Vijverberg en ‘De Flaneur’ aan het Lange Voorhout moesten eraan geloven.

Slechte reacties op corona-humor

Waarom eigenlijk ’s nachts?’, vragen we Van Erpers Roijaards. “Ik was bang dat ik anders slechte reacties zou krijgen. Maar ik merkte dat mensen het eigenlijk wel leuk vonden. Toen ik ‘Haagse Harry’ ook van een kapje voorzag, staken mensen hun duimen omhoog.”

Jantje is zijn mondbescherming inmiddels kwijt. “Daar heb ik al een nieuwe voor gemaakt,” reageert de studente optimistisch. “En ik heb inmiddels nieuwe stof besteld, want ik wil ‘Wilhelmina’ tegenover Paleis Noordeinde ook versieren.”

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagboek over het leven in Den Haag dat steeds meer in de ban raakt van de pandemie. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van