Pond peentjes betalen met je Hofpas

Een uurtje fitnessen, een kruiwagen kopen, je huis isoleren. Je kunt het allemaal met euro’s betalen. Maar vanaf volgende week kan het ook met de Hofpas. Zo steun je de lokale economie en maatschappelijke projecten.

Door

De bedrijfsleider van the Upside café kijkt bedenkelijk van de Hofpas naar de cappuccino’s op tafel. “Moeten we geen foto maken van een broodje of een salade met een sapje? Want het gaat om het sapje, dat krijg je er gratis bij met een Hofpas.” Constant Martini richt zijn blik naar de fotograaf. “Tja, dat is eigenlijk wel een goed idee. Maar laat die kopjes koffie maar staan, hoor. Die drinken we erbij.”

Hofpas

De gratis Hofpas, die je via internet kunt bestellen, is het nieuwe geesteskind van Martini. Hij is vooral bekend als PvdA-wethouder van het roemruchte college van D66, PvdA en Links Den Haag dat eind jaren tachtig de Haagse Hogeschool, de theaters aan het Spui en het nieuwe stadhuis mogelijk maakte. Sinds zijn pensioen is hij onder meer voorzitter van de CUVO (Coöperatieve Uitvaartvereniging De Volharding).

 

Als je bij de Albert Heijn je boodschappen doet of bij de Action een lampje koopt, verdwijnt het geld uit Den Haag
Constant Martini

 

Deze coöperatie lanceerde in 2017 samen met zorginstelling Florence de Hofpas. “Onze doelstelling is tweeledig: met de pas willen we de sociale cohesie versterken onder onze leden en de koopkracht in de stad houden. Veel van onze leden wonen in naoorlogse wijken, waaruit jongeren en lokale ondernemers veelal zijn weggetrokken. Een levendige buurt met een goed voorzieningenniveau is belangrijk voor het welzijn en welbevinden van mensen.

Albert Heijn

We hebben ons dus gebogen over de vraag: hoe krijg je het midden- en kleinbedrijf terug? Als je bij de Albert Heijn je boodschappen doet of bij de Action een lampje koopt, verdwijnt het geld uit Den Haag. Het gaat naar het hoofdkantoor. Wij willen met de Hofpas het geld bij lokale ondernemers houden. Overigens verdienen we er zelfs niks aan, sterker nog: we hebben samen met andere partijen een miljoen euro gestoken in dit project. Mochten we op termijn winst maken, dan geven we dat geld terug aan de stad in de vorm van ondersteuning van sociale projecten.”

Groenteboer

Lunchroom the Upside café aan de Thomsonlaan is een van de 670 bedrijven die zich hebben aangesloten bij het project. “Hier in de buurt doen veel zaken mee,” vertelt Martini. Zo geeft het tegenoverliggende restaurant Indian Curry House vijftien procent korting op de rekening. Maar die kortingen verdwijnen geleidelijk als vanaf volgende week de Hofpas een betaalmiddel wordt. Martini geeft een ludiek voorbeeld: “Als je straks een pond peentjes koopt bij de groenteboer, krijg je punten in plaats van korting.

Met voldoende punten kun je afrekenen bij aangesloten partijen. Binnen een halfjaar hopen we dat iedereen is aangesloten. Tot die tijd krijg je bij sommige bedrijven korting en bij sommige bedrijven punten.” De voormalig politicus pakt het okerkleurige pasje met blauwe letters erbij. “Kijk, hier staat een QR-code op. Iedere winkelier krijgt op den duur een app waarmee je de code kunt scannen.”

Betaalmiddel

Een lokaal betaalmiddel is niet nieuw. Zo heeft Amsterdam-Oost ‘De makkie’ en Rotterdam ‘De Dam’. De eerste is een cadeaubon, de tweede een digitale munt, waarvoor je een rekening moet openen. Voorlopig houdt Martini het bij een pas.

“Het heeft zo zijn voordelen. Door het verzamelen van e-mailadressen via de scan, kunnen we een mailing doen voor de ondernemers in een winkelstraat. Het is ook makkelijker, zo’n pas. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in plaats van een kerstpakket een Hofpas geven. Met het gestorte bedrag kan ieder naar wens shoppen.”

 

Als iemand alleen euro’s wil? Nou, dan krijgt diegene de opdracht niet
Constant Martini

 

De Hofpas biedt momenteel aan ruim 55.000 mensen voordelen. In 2020 moeten dat er 100.000 zijn. De gemeente kan daarbij helpen. “Bijvoorbeeld als er tuintjes moeten worden onderhouden in Zuidwest. Dan kan de gemeente tegen de uitvoerder zeggen: ‘We betalen je voor negentig procent uit in euro’s en voor tien procent in Hofpaspunten.’ Van die punten kan het bedrijf medewerkers uitbetalen of een kruiwagen kopen bij een andere Haagse ondernemer.”

LerarenPas

“Als iemand alleen euro’s wil? Nou, dan krijgt diegene de opdracht niet. Kijk, dit is denken op kleine schaal. Maar we zijn ook in onderhandeling over grote maatschappelijke projecten, zoals de Haagse LerarenPas. Er is namelijk een enorm tekort aan onderwijzend personeel in deze stad. Onderdeel van het vorig jaar gelanceerde programma is om bestaande leraren te waarderen en nieuwe te werven. Ik kan me voorstellen dat je als gemeente zegt: ‘Als u in Den Haag blijft werken voor een jaar, dan krijgt u drieduizend euro.’ Als bindmiddel. Dat geld wordt dan gestort op de Hofpas.”

 

Ik moet zo weer lunchen bij Garoeda. Overigens ook een partner van de Hofpas
Constant Martini

Haags Sportkwartier

“Een ander sociaal initiatief is het Haags Sportkwartier om mensen in Escamp in beweging te krijgen. Dat vinden wij natuurlijk een mooi project. Hoe de gemeente dat precies wil doen, weet ik nog niet. Kijk, we zijn niet van de afdeling sport. Wat ik begrepen heb, is dat ze vrijwilligers met een netwerk deur aan deur laten gaan om mensen op te trommelen. Ze willen zo’n 120.000 mensen bereiken. Als die voor een uurtje wandelen punten ontvangen en die in de wijk besteden, dan geef je een enorme boost aan de lokale koopkracht. En daarmee is de cirkel weer rond. Zeg, dat broodje. Eten jullie dat op? Ik moet zo weer lunchen bij Garoeda. Overigens ook een partner van de Hofpas.”

Foto: Eveline van Egdom

Meer informatie: www.dehofpas.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Bekijk meer van