Greens in the park: ‘We zijn de Tony’s Chocolonely van de horeca’

Op de plek van de voormalige midgetgolfbaan in het Westbroekpark opent volgende week een nieuwe horecagelegenheid met zorgmoestuin: Greens.

Door

Vraag een Hagenaar naar de midgetgolfbaan in het Westbroekpark en de kans is groot dat hij weet waar het over gaat. Er werden heel wat balletjes geslagen, totdat het terrein na het overlijden van de oprichter in de jaren negentig langzaam in het slop raakte. Nu is er een volledig nieuw concept verrezen aan de Kapelweg: Greens in the Park, ofwel Greens. Een combinatie van een restaurant met terras en een moestuin onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Toen de gemeente in 2015 een aanbesteding uitschreef, besloten Robert-Jan Vermeulen, Wessel Tiessens en Djoeke Delnooz hun krachten te bundelen en hun plannen in te sturen. Het bleek een natuurlijke combinatie: Vermeulen is ondernemer, Tiessens is gebiedsontwikkelaar en initiatiefnemer van de Zeeheldentuin, en Delnooz is al jaren actief in de horeca en weet alles van biologisch eten.

Vermeulen: “We geloven in dit plan: een zorgtuin in combinatie met een commercieel restaurant. Veel zorgtuinen hebben jaarlijks problemen met het rondkrijgen van de begroting. Nu wordt de onrendabele top gefinancierd vanuit het restaurant. Een structurele oplossing.” Dat vond de gemeente ook: Greens won de aanbesteding, tekende een huurcontract voor vijftien jaar en kon aan de slag.

Huis als kas

Midden op het terrein staat nu – tweeënhalf jaar later – een ‘kasachtig gebouw’, zoals ze het zelf noemen. Een kleine variant volgt later in de moestuin en is te huur als vergaderruimte. Een bevriende architect ontwierp de gebouwen. “We wilden oorspronkelijk een échte kas neerzetten,” vertelt Vermeulen. “Maar het bleek lastig om een kas neer te zetten die twaalf maanden per jaar in gebruik kon zijn. Daarom hebben we het andersom aangepakt en zijn we van een huis een kas gaan maken.”

 

Mijn droom is dat we hier het middelpunt worden van allerhande activiteiten.
Robert-Jan Vermeulen (ondernemer)

 

Het is een duurzaam gebouw geworden. Hij wijst naar het glazen dak, daar liggen de zonnecellen. De ramen zijn geïsoleerd en zonwerend, waardoor het ook in de zomer binnen goed toeven is. Er is airconditioning, er is een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en de sloot wordt gebruikt om de moestuin te bewateren. Maar het trotst is Vermeulen misschien wel op een mozaïek in de vorm van takken boven de bar, gemaakt van 20.000 houten blokjes. Ze waren er weekenden mee bezig.

Zorgtuin

Ook de moestuin is inmiddels in bedrijf: er werken 25 tot 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een samenwerking met Stichting Mens en Tuin die al een soortgelijke tuin runt in Moerwijk.

Er zijn twee professionele begeleiders aangetrokken, een met een zorgachtergrond, de ander is thuis in de hovenierswereld. Er komen fruitbomen, kruiden en groenten, de eerste sla verwachten ze bij de officiële opening te kunnen serveren. Delnooz: “De producten uit de tuin zijn straks de basis voor mijn menu. Elk gerecht bevat bij voorkeur maximaal vijf ingrediënten, zodat je écht proeft wat er op je bord ligt.”

 

 

De prijzen zijn gemiddeld, de menukaart – op papier van tomatenpulp – bevat ontbijt, lunch en borrelhappen, afgestemd op het seizoen. Er is zelfs een kleine kaart voor mensen die vroeg aan het diner willen; om 20.00 uur sluiten de deuren. “We zoeken een balans tussen betaalbaar en duurzaam. Vlees komt uit de regio, vis uit de Noordzee. Zo is het voor ons te verantwoorden,” zegt Vermeulen.

“We zijn eigenlijk de Tony’s Chocolonely van de horeca,” vindt hij. “Mensen zijn bereid om extra te betalen voor goede kwaliteit en gaan daarna met een goed gevoel weg.” De officiële opening moet nog plaatsvinden, maar Vermeulen zit al vol toekomstplannen. “Mijn droom is dat we hier het middelpunt worden van allerhande activiteiten.”

Huwelijken, rondvaarten in samenwerking met de Ooievaart die kan aanleggen aan de achterkant van het terrein, een uitvalsbasis voor rozentuin Rosarium, sportklasjes en familieactiviteiten. Hij glundert. “Volgens mij zijn we hartstikke uniek in wat we doen.”

Greens draait nu proef, wordt donderdag 31 mei officieel geopend door burgemeester Pauline Krikke. Open maandag t/m vrijdag 08.00-20.00 uur, zaterdag en zondag 09.00-20.00 uur, Kapelweg 18, Westbroekpark. 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van