Breaking The Walls: praten over Den Haag voorbij corona

Hoe ziet de Haagse samenleving eruit, als we voor langere tijd afstand moeten houden? Dat is de vraag die Schilderswijker Itai Cohn centraal stelt op een drietal online-bijeenkomsten.

Door

Het gaat om een speciale online-versie van de al bestaande ‘Breaking The Walls tours’ met als thema: ‘Den Haag voorbij corona’. Er zijn drie sessies. De titel geeft al aan wat de boodschap is organisator Itai Cohn: we moeten zorgen dat we ondanks eventuele afstands-maatregelen een samenleving blijven. “Ik wil met een aantal experts, bewoners en instellingen vooruitkijken naar wat die 1,5-meter-samenleving gaat betekenen,” zegt Cohn.

“Betekent meer afstand tot elkaar ook verdere verwijdering, of biedt deze situatie juist nieuwe kansen voor verbinding en inclusie?” Het zal duidelijk zijn dat Cohn, directeur van de Stichting Bevordering Beeldvorming Internationale Samenleving, op het laatste hoopt.

En daarom wil hij daarover vast van gedachten wisselen. De eerste digitale bijeenkomst is op donderdag 7 mei om 14.00 uur. Hoofdgast is dan wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken en werk).

Wethouder Bert van Alphen. | Foto Martijn Beekman

“Ik vind het belangrijk om over het thema dat Itai agendeert na te denken en te spreken. Al was het maar om te horen wat wij als stadsbestuur beter of anders zouden kunnen doen. Het is nog heel onzeker wat er allemaal op ons afkomt. Daarom is het goed de verbinding te zoeken.”

Omgaan met nabijheid in tijden van corona

De tweede bijeenkomst is op 14 mei (14.00 uur). De hoofdgast is dan Petra Stienen, arabist en lid van de Eerste Kamer voor D66. Zij hoopt in gesprek te kunnen gaan met de Stichting Yasmin, het participatiecentrum voor vrouwen. “Ik ben heel benieuwd naar wat er nu gebeurt in de huizen van mensen. Hoe zij omgaan met nabijheid nu afstand geboden is. Ik weet ook dat er veel veerkracht is. We moeten een goede balans zie te vinden,” aldus Stienen.

Petra Stienen, lid van de Eerste Kamer voor D66.

‘Contact houden is belangrijk’

De slotmeeting is wéér een week later, op 21 mei, ook om 14.00 uur. Dan zal Marianne van Praag deelnemen, rabbijn van de Liberaal-Joodse Gemeente in Den Haag. Evenals Van Alphen zegt zij weinig idee te hebben van wat er gaat komen. “Als ik kijk naar onze kleine gemeenschap, zie ik hoe belangrijk het is contact te hebben, ook via de computer. Daardoor voelen met name ouderen zich minder geïsoleerd. Voor de kerken is de het de oude corebusiness die belangrijker is dan ooit: opkomen voor de mensen die in moeilijkheden zijn geraakt. Juist zij die het toch al minder hadden, hebben het moeilijk in deze corona-tijd.”

Opgave: info@stichtingbbis.nl

Meer weten over de krant Den Haag Centraal? Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van