Jeugdtop valt duurder uit dan begroot (video)

One Young World, de jeugdtop die vorige maand in Den Haag werd gehouden, is over budget gegaan. Aan het vierdaagse evenement namen meer jongeren deel dan vooraf begroot.

Door

De gemeente had de kosten van de jeugdtop geraamd op een half miljoen euro. Daarbovenop rekende ze op 335.000 euro indirecte kosten, onder meer voor de pr. Volgens betrokkenen is de gemeente ‘flink’ over budget gegaan. Vooraf was de organisatie ervan uitgegaan dat vijftienhonderd jongeren zouden deelnemen aan de idealistische top. Maar dat bleken er ruim achttienhonderd te zijn. Mede omdat het gros van de deelnemers financiële steun heeft gekregen, hangt er achteraf een groter prijskaartje aan het evenement.

Deze Haagse editie van One Young World was de populairste editie ooit,” licht wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, evenementen) toe via zijn woordvoering. “Dat is een mooie opsteker voor Den Haag, maar brengt ook meerkosten met zich mee.”

 

 

De gemeente is nog bezig met het opstellen van de eindafrekening. Daarna wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de hoogte van de extra kosten.

Van 17 tot 20 oktober bezochten jonge wereldverbeteraars uit alle windstreken Den Haag om te vertellen over hun activisme en om elkaar te ontmoeten. Ook een aantal beroemdheden gaf acte de présence, zoals zanger/filantroop Bob Geldof, topmodel Naomi Campbell en een trits CEO’s van topbedrijven.

One Young World is ‘Elitaire bubbel’

De SP uitte eerder haar bedenken over het kostenplaatje van One Young World. Alleen al aan de dienstreis naar de vorige editie in Bogota (Colombia) spendeerde de gemeente ruim 150.000 euro. “Het is best een grote investering voor zo’n congres,” vindt Rick Hoefsloot, fractievertegenwoordiger van de socialisten.

“Het college profileert Den Haag als stad van vrede en recht, maar dat speelt zich vooral af in een elitaire bubbel van borrels en lezingen. De stad zelf merkt er te weinig van. Ook dit congres is eigenlijk gehouden voor een jonge wereldelite, vergezeld door de CEO’s van Shell en andere multinationals.”

 

Het college profileert Den Haag als stad van vrede en recht, maar dat speelt zich vooral af in een elitaire bubbel van borrels en lezingen.
Rick Hoefsloot (fractievertegenwoordiger SP)

 

Dat de gemeente over budget is gegaan, vindt Hoefsloet kwalijk. “Dat zet de zaak in een ander daglicht. Wij vragen ons sterk af of het die hotelovernachtingen waard is geweest.”

Het college van B en W vindt van wel. “Den Haag heeft de hele wereld laten zien dat het dé stad is voor jong talent om te werken aan een betere wereld,” aldus de woordvoerder van De Mos. “Daarnaast zijn er ruim achtduizend hotelovernachtingen geboekt en hebben de meer dan tweeduizend aanwezigen een flinke impuls aan de horeca en het mkb kunnen geven.” Met jongeren uit honderdnegentig landen op bezoek in de stad heeft de stad wereldwijd ‘ambassadeurs’ die de stad aanprijzen.

“We hebben meer dan eens opgevangen dat de aanwezige jongeren graag nog eens terugkomen naar het mooie Den Haag,” zegt de woordvoerder. “En voor Den Haag als congresstad is een groot evenement als One Young World zeker geen kattenpis. Het is tijd voor meer congressen van dit kaliber.”

Standaardportret
Bekijk meer van