Topmodel Naomi Campbell sluit jongerenconferentie af (video)

De jongerenconferentie One Young World is in het AFAS Circustheater afgesloten met een toespraak van topmodel Naomi Campbell. Zij sprak over haar strijd tegen racisme in de modewereld.

Door

“Het was een uitdaging om erkenning te krijgen en om verandering vorm te geven. Niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen,” sprak Naomi Campbell tijdens haar speech tegen de ruim 1800 jongeren uit 190 landen die vorige week deelnamen aan One Young World The Hague.

Campbell was aanwezig als inspirator voor de jongeren. Zo besloot ze bijvoorbeeld niet meer in de Britse Vogue te verschijnen nadat bekend werd dat het blad door een volledig witte redactie werd gemaakt.

Inspiratie

Campbell was tussen 17 en 20 oktober een van de vele sterren die in Den Haag waren om de jongeren van over de hele wereld toe te spreken. Er waren speeches van en gesprekken met grote namen. Denk aan Jimmy Wales, oprichter en directeur van Wikipedia, Nobelprijswinnaar Mohammed Yunus, grondlegger van het microkrediet, en hiphopartiest Akon.

 

Foto's: One Young World The Hague

 

De Haagse editie van One Young World is de grootste tot nu toe. De jongeren bevolkten vier dagen het World Forum, maar gingen ook de stad in. Zo bezochten ze verschillende internationale organisaties, waaronder het OPCW (VN-organisatie tegen chemische wapens).

Strijd voor mensenrechten op One Young World

De strijd voor mensenrechten en een betere wereld, waaronder een gezonder milieu, stond tijdens de conferentie centraal. Gordon Brown, voormalig premier van Groot Brittannië, riep de jongeren bijvoorbeeld op zich aan te sluiten bij een mondiaal netwerk van mensen tussen de 18 en 29 die zich inzetten voor educatie.

Ook werd een nieuw initiatief gelanceerd: Young Leaders Against Sexual Violence (Jonge leiders tegen seksueel geweld), waarvoor onder anderen acteurs Amber Heard en Terry Crews zich gaan inzetten. Dit doen ze naast jonge leiders als Amanda Nguyen, die al is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

 

Foto's: DHC/Winish Chedi

 

Een van de delegatieleden, Zar Li Aye (29) uit Myanmar, zet zich in het dagelijks leven als advocaat in voor mensenrechten. Zij werd geïnspireerd toen haar oom zonder reden werd opgepakt en veroordeeld tot tien jaar cel.

“Hij reed gewoon mensen rond als chauffeur!” Inmiddels werkt ze aan het verbeteren van de positie van LHBT’ers en vrouwen in het rechtssysteem. Ook werkt ze mee aan een rapport over de behandeling van de Rohingya-bevolkingsgroep in haar land. De conferentie ziet ze als bevestiging dat ze niet alleen staat in haar strijd.

 

 

Dineren

Op vrijdagavond gingen alle deelnemers de wijken in om te dineren met buurtbewoners, studenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) en collega Saskia Bruines (D66, internationaal) sloten hierbij aan, evenals burgemeester Pauline Krikke en zelfs premier Mark Rutte. De burgemeester zei erover: “Dit is hoe ik Den Haag het liefste zie: een open, internationale stad, boordevol optimistische mensen. Mensen die benadrukken wat ons verbindt in plaats van wat ons scheidt.”

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van