World Forum voor 28 miljoen gerenoveerd

Na vier jaar verbouwen klaar voor de toekomst

Door

Het hele 40.000 vierkante meter grote complex is voorzien van een sprinklerinstallatie. Oude installaties zijn vervangen. En er is een nieuw entreegebied met expositieruimte ontstaan. De ‘totale beleving’ van het World Forum klopt nu, zegt general manager Michiel Middendorf (55). “World Forum The Hague, heten we nu. Den Haag is in het buitenland een begrip, vandaar.” De PWA-zaal met 2161 stoelen heet voortaan Koning Willem-Alexanderzaal.

Het complex is woensdag officieel heropend. Niet dat het dicht is geweest, maar de afgelopen vier jaar is er voortdurend gewerkt aan de renovatie. Daarom was er een feestje dat meteen de opmaat vormde naar de première van de nieuwe musical ‘West Side Story’ (t/m 31 december). Bij de ingang staan twee glanzende Amerikaanse auto’s die naar de klassieker van Leonard Bernstein verwijzen.

Het overgrote deel van de kosten van de renovatie kwam voor rekening van de gemeente, die 28 miljoen euro investeerde in het gebouw. “Daar zijn we heel blij mee, maar World Forum The Hague is het ook waard,” zegt Middendorf. “Ons economisch belang is groot. Elke baan hier levert er tien op in de Haagse regio. Elke euro die hier wordt uitgegeven, levert er zeven op in de regio. En een gemiddelde congresganger geeft hier 350 euro per dag uit, inclusief de hotelovernachting. Wij zijn dus belangrijk voor Den Haag.”

Zorgenkindje

Het Nederlands Congresgebouw, zoals het ooit heette, was lang een van de zorgenkindjes van de gezamenlijke eigenaren, het rijk en de gemeente. Tekorten werden braaf bijgepast, want de stad kon nu eenmaal niet zonder complex, dat lang de thuisbasis was van het Residentie Orkest en het North Sea Jazz Festival. In 2002 kwam het complex in handen van projectontwikkelaar TCN, die onder meer de Statenhal liet afbreken om ruimte te maken voor de nieuwbouw van Europol. Toen TCN in 2012 failliet ging, zag de gemeente zich genoodzaakt het World Forum terug te kopen.

Volgens manager Middendorf is er nu sprake van een ‘gezonde’ situatie, met een publieke eigenaar (de gemeente) en een particuliere exploitant (het Franse GL Events). “In 2013 is er voor het eerst in de geschiedenis van het gebouw winst gemaakt.

We mikken op congressen en grote internationale bijeenkomsten, bijvoorbeeld die van het OPCW en het Internationaal Strafhof. In dat opzicht was de Nuclear Security Summit in 2014, die werd bijgewoond door VS-president Obama, een hoogtepunt. Voor onze branche was dat de Champions Leage-finale. Daarnaast blijven we ook theater doen, zoals nu dus ‘West Side Story’.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van