Column Willem Post: ‘Uitspraak van John Bolton is een schande’

Den Haag is een morele stad. De stad van vrede en recht. Maar deze strijd is in een wereld die momenteel steeds meer door verkrachters van het internationaal recht en de democratie wordt geleid, bijzonder moeizaam. Het duurt nog lang voordat de hofstad een moreel ‘Bruispaleis’ voor de wereld is, schrijft Amerika-deskundige Willem Post.

Door

Met onze stad gaat het geweldig. Ik bedoel fysiek. Neem ons stadscentrum. Grote infrastructurele ingrepen hebben van het vroegere allegaartje een samenhangend centrum gemaakt. De verlengde Passage verbindt de Grote Marktstraat met het Noordeinde. In het futuristische Centraal Station vliegen de trams door de lucht. Om zo in een wonderschone, chique minimetrotunnel te verdwijnen.

En het in aanbouw zijnde Cultuurpaleis zal voor mensen van heinde een verre een indrukwekkend ‘landmark’ worden. De wonderlijke pilaren aan de voorkant zijn als champagneglazen. Nee, ik ben niet dronken. Naast het ook al zo bewonderde IJspaleis zal een waarlijk ‘Bruispaleis’ verrijzen. En dan hebben we ook nog de zee. En de stranden en de topmusea. Je zou van dit alles wel dronken van blijdschap kunnen worden.

Maar, dat is allemaal leuk en aardig. Den Haag is ook een morele stad. De stad van vrede en recht. Het mekka van hoven en tribunalen.

‘Dirty Business’

De laatste 25 jaar leek het vanzelfsprekend dat in een toen democratischer wereld oorlogsmisdaden berecht zouden worden. Ook de Amerikaanse regering ondertekende het verdrag. Het Rome-statuut, voor de totstandkoming van het Internationaal Strafhof. Lid werd Washington niet omdat Amerikaanse militairen waar ook ter wereld worden ingezet. Die speciale verantwoordelijkheid zou met zich mee kunnen brengen dat Amerikaanse militairen vaker voor het gerecht in Den Haag zouden moeten verschijnen.

 

Laat het hof maar lekker doodbloeden. Het hof is zelfs al dood.
John Bolton (Nationale veiligheidsadviseur VS)

 

Oorlog voeren is immers een ‘dirty business’. Een ultraconservatieve senator stelde toen al de The Hague Invasion Act voor.

Als onverhoopt Amerikaanse militairen in de Scheveningse cel zouden belanden, zouden Amerikaanse helikopters landen op het strand voor het Kurhaus om hen te bevrijden. Om politieke redenen stemden zelfs doorgaans verstandige politici als senator Hillary Clinton voor. Ter bescherming van eigen militairen.

Bolton wil sancties opleggen

In de jaren daarna werd vooral lacherig en verontschuldigend over die malle wet gedaan. Neem het vooral niet serieus, zeiden onze Amerikaanse (NAVO!-)vrienden. Welnu, anno 2018 is het niet een radicale senator aan de rand van het Amerikaanse politieke spectrum die een dwaas initiatief neemt. Maar de nationale veiligheidsadviseur van de regering, John Bolton, die rechters van het Strafhof bij ‘Amerikaanse’ strafzaken sancties wil opleggen.

De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse regering, John Bolton. Foto via Wikimedia/Gage Skidmore.

Hij verwijst naar een onderzoek van mensenrechtenschendingen door militairen in Afghanistan waar het Strafhof mogelijk verder onderzoek naar wil doen. Strafhof-rechters kunnen uiteindelijk zelfs in de Verenigde Staten gearresteerd worden. Zo sprak Bolton. Hij zei deze week. ‘Laat het hof maar lekker doodbloeden. Het hof is zelfs al dood.’

Je moet maar durven. Schande!

Het Strafhof is zeker niet perfect. Maar voor het eerst in de wereldgeschiedenis moeten oorlogsmisdadigers verantwoording afleggen voor de vreselijkste misdaden tegen de menselijkheid. Helaas. De strijd voor vrede en recht is in een wereld die momenteel steeds meer door verkrachters van het internationaal recht en de democratie wordt geleid, moeizamer dan we kort geleden nog dachten.

Het gaat nog lang duren voordat Den Haag een moreel ‘Bruispaleis’ voor de wereld is.

Standaardportret
Bekijk meer van