Appartementen in Toren van Oud

Na zeven jaar leegstand komt er weer leven in de Toren van Oud, het driehoekige gebouw aan de Catsheuvel, naast het World Forum. In 2019 opent een appartementencomplex in het pand dat ook wel bekendstaat als ‘de eerste Haagse wolkenkrabber’. Het college van B en W gaf deze week groen licht voor een particulier bouwinitiatief.

Door

Ontwikkelaar Nera Vastgoed wil in het ruim 60 meter hoge gebouw 38 ‘short stay’-appartementen realiseren. Dit zijn woningen die steeds voor een beperkte duur beschikbaar zijn, (meestal) maximaal zes maanden. Een adviseur van Nera zegt: “In de Internationale Zone werken veel expats die voor korte tijd op projectbasis in Den Haag zijn. Daarom past dit plan perfect in de omgeving.” Een inschatting van de huurprijzen kan de adviseur nog niet geven.

Ook komen er horeca, fitness en een lobby met receptie in het complex en de toren krijgt een eigen parkeergarage met twaalf parkeerplaatsen. Nog dit kalenderjaar wil de ontwikkelaar beginnen met het bouwkarwei. Eerst is er nog een informatiebijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden.

Afgekeurde liften
De Toren van Oud, in 1961 gemaakt door architect Jacobus Johannes Pieter Oud, was oorspronkelijk bedoeld als hotel bij het Nederlands Congresgebouw (nu World Forum), maar later dat decennium kwamen er kantoren in het gebouw. Tussen 2004 en 2010 bewoonden studenten de Toren, maar toen de liften werden afgekeurd, kwam het gebouw leeg te staan.

Wethouder Revis (VVD, buitenruimte) is in zijn nopjes dat daar nu verandering in komt. “De Toren van Oud is een door velen geliefd herkenningspunt in de wijde omgeving. De komst van appartementen kan zorgen voor wat meer levendigheid in het gebied buiten de werktijden. Bovendien kan de gemeente ook eindelijk de buitenruimte rond Catsheuvel en rond de Toren mooier en groener maken.”

Als in 2019 de appartementen bewoond zijn, begint de herinrichting van de omgeving. Volgens de gemeente wordt de onderste verdieping van ‘de Toren’ ingepast ‘in een nieuw duinlandschap.’

‘De Toren van Oud is een door velen geliefd herkenningspunt.’ | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van