Stad gaf 1,5 ton uit voor jongerentop

De gemeente gaf vorig jaar meer dan anderhalve ton uit om een conferentie voor de ‘volgende generatie wereldleiders’ binnen te halen. De SP heeft hier zware kritiek op. ‘Dit is geen goede besteding van gemeenschapsgeld.’

Door

De gemeente heeft vorig jaar ruim anderhalve ton uitgegeven om de One Young World Summit 2018 binnen te halen. Dit is een conferentie voor de ‘volgende generatie wereldleiders’. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de SP, die hier zware kritiek op heeft.

De conferentie werd vorig jaar gehouden in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Burgemeester Krikke reisde erheen met een delegatie van 25 personen (kosten: ruim 56.000 euro). Bovendien droeg Den Haag één ton bij aan de sluitingsceremonie. De SP vindt dit geen goede besteding van gemeenschapsgeld, liet fractievertegenwoordiger Rick Hoefsloot woensdagmiddag in een raadscommissievergadering weten.

“Dit is een open zenuw in het beleid dat de gemeente nu al jaren voert onder het mom van ‘Den Haag, stad van vrede en recht’,” zei hij. De SP vindt dat de nadruk te veel ligt op gelikte evenementen waarop ‘bobo’s’ verschijnen en te weinig op het bevorderen van ontmoetingen tussen Hagenaars die uit verschillende culturen afkomstig zijn.

Hoefsloot wees ook op de miljoenen die zijn gestoken in het grandioos mislukte The Hague Institute for Global Justice: “Twintig miljoen euro gemeenschapsgeld ging naar vliegtickets en luxe borrels.” Als het zo doorgaat, is ‘Den Haag, stad van vrede en recht’ niet meer dan een ‘lege marketinghuls’, aldus de SP’er.

Amal Clooney op One Young World

De One Young World Summit wordt van 17 tot 20 oktober in Den Haag (World Forum) gehouden. Speciale gasten zijn voormalig VN-chef Kofi Annan en Amal Clooney, mensenrechtenadvocaat en echtgenote van acteur-regisseur George Clooney.

Standaardportret
Bekijk meer van