Jan van Zanen wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag

Jan van Zanen (VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad heeft de huidige burgemeester van Utrecht donderdagavond voorgedragen als kandidaat.

Door

De nieuwe burgemeester treedt op 1 juli aan. Formeel moeten de minister van Binnenlandse Zaken en de Koning hem nog benoemen. “Van Zanen is een krachtige bestuurder met veel ervaring, ook op het gebied van openbare orde en veiligheid,” zegt Chris van der Helm, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Hij is authentiek, benaderbaar en hij heeft humor. Met die karaktertrekken kan hij een boegbeeld worden voor de stad.”

De keuze viel donderdagavond achter de gesloten deuren van het Diligentia Theater. De gemeenteraad was hier bijeengekomen voor een besloten vergadering over de twee overgebleven kandidaten, die waren geselecteerd door de zevenkoppige vertrouwenscommissie. De gemeenteraad was uitgeweken naar het theater in verband met het coronavirus – de raadzaal op het stadhuis is te klein om alle vijfenveertig raadsleden te herbergen op anderhalve meter afstand.

Jan van Zanen

Van Zanen (58), die in het verleden raadslid en wethouder in Utrecht was en burgemeester van Amstelveen, is sinds 2015 ook nog voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG). Eerder was hij partijvoorzitter van de VVD. “We mogen echt blij zijn dat zo’n zwaargewicht naar Den Haag wil komen,” zegt Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), die in de vertrouwenscommissie zat. “Hij kan vol aan de bak, na alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd.”

 

Hij haalde de Tour de France naar Utrecht – zoiets zou mooi zijn voor Den Haag
Richard de Mos, Hart voor Den Haag

 

In de race vielen eerder Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard, en Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, af. Zij hadden hun sollicitatie openbaar gemaakt, uit protest tegen het besloten proces rond de burgemeestersbenoeming. Eerder deze maand beklaagden ze zich erover dat ze waren afgewezen door de commissaris van de koning, die een eerste schifting van de sollicitanten maakt. De vertrouwenscommissie had overigens het recht om hen alsnog uit te nodigen voor een gesprek.

“We hadden het slechter kunnen treffen,” aldus De Mos. Hij blijft kritisch over de ondoorzichtige procedure. “Maar dat Van Zanen een ervaren man is, staat buiten kijf. Hij haalde de Tour de France naar Utrecht – zoiets zou mooi zijn voor Den Haag.” Wel is Van Zanen niet zo bekend met de stad, hoewel dat een wens was in de profielschets. “Hij moet Den Haag echt leren kennen. Met alle mensen praten. Ik wens ’m wat ombudspolitiek toe.”

 

In Utrecht zijn ze niet blij dat hij weggaat
Frans de Graaf, VVD

 

De overstap van haar burgemeester valt Utrecht rauw op het dak. Van Zanen werd januari dit jaar nog herbenoemd. Frans de Graaf (VVD) heeft al contact gehad met zijn collega in Utrecht, de fractievoorzitter aldaar. “Die zijn niet blij dat hij weggaat.” De Graaf is zelf erg tevreden met de komst van zo’n ervaren bestuurder. “Hij was weleens door mijn hoofd geschoten. Hij heeft de signatuur voor Den Haag.”

Bestuurscrisis

In oktober vorig jaar trad bestuursveteraan Johan Remkes aan als waarnemend burgemeester. Dit gebeurde nadat Pauline Krikke was opgestapt. Krikke zag zich genoodzaakt te vertrekken na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV)  over de uit de hand gelopen vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp. Het was een vroegtijdige aftocht: Krikke werd begin 2017 benoemd, kreeg de nodige kritiek en genoot na het OvV-rapport onvoldoende steun op het IJspaleis.

Van Zanen stapt op 1 juli een roerig stadhuis binnen. Er zijn financiële problemen (de zorg en, natuurlijk, de coronacrisis), heibel over het almaar duurder uitvallende cultuurpaleis Amare (en het vertrek van een niet-integere topambtenaar) en het lopende strafonderzoek naar twee oud-wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, dat vorig jaar de bestuurscrisis inluidde. Van Zanen treft bovendien een versnipperde gemeenteraad, met vijftien mondige partijen. Al zijn verwoede pogingen ten spijt slaagt ook waarnemer Remkes er niet in de raadsvergaderingen binnen de tijd te houden.

Lees morgen een portret van de nieuwe burgemeester op onze website. Meer weten over Den Haag Centraal? Hier vindt u al onze verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van