Richard de Mos wil burgemeester worden, maar zijn kansen zijn klein
Raadslid Richard de Mos heeft gesolliciteerd voor het burgemeesterschap van Den Haag. Zijn kansen zijn klein, gezien het corruptieonderzoek dat tegen hem loopt.
‘Ik denk dat ik de herkenbare, verbindende en daadkrachtige burgemeester kan zijn die deze stad nodig heeft,’ schrijft De Mos in zijn sollicitatiebrief. Hij is de tweede gegadigde die zijn kandidatuur openbaar heeft gemaakt. Eerder verklaarde Bert Blase (Code Oranje), waarnemend burgemeester van Heerhugowaard, in een YouTube-video dat hij voor het hoogste ambt in Den Haag gaat.
Naast zijn Haagse wortels en politieke ervaring beroept De Mos zich op zijn ‘draagvlak in de stad’. “Het is belangrijk dat mensen zich vertegenwoordigd voelen op het stadhuis,” zegt hij, “en dat is zo met mijn ombudspolitiek.” Hij wijst op diverse peilingen van Omroep West, ‘die mij steevast als favoriet voor het burgemeesterschap noemen’.
In praktijk is twijfel vaak al genoeg om iemand te veroordelen
Groot struikelblok is het justitieel onderzoek dat naar hem loopt. De Mos trad oktober vorig jaar terug als wethouder, toen het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat hij en medewethouder Rachid Guernaoui (beiden Hart voor Den Haag/Groep de Mos) worden verdacht van ambtelijke corruptie.
De rijksrecherche deed invallen op het stadhuis en bij de wethouders thuis. ‘Ik ben na vijf maanden echter nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld en kan, mede uit liefde voor mijn stad, niet jaren op mijn handen gaan zitten,’ schrijft De Mos in zijn brief.
‘Onbenoembaar’
John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, verwacht dat de commissaris van de koning – die een eerste schifting maakt – De Mos als ‘onbenoembaar’ zal kwalificeren. “De commissaris kijkt vooral of er zaken spelen die de kandidaat mogelijk kunnen compromitteren of de waardigheid van het ambt kunnen aantasten.”
Ook Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde in Nijmegen, geeft De Mos om die reden weinig kans. “Het zou me verbazen als hij wordt gezien als een acceptabele kandidaat. Bij integriteitsonderzoeken blijkt in de praktijk vaak dat twijfel al genoeg is om iemand te veroordelen. Dat vind ik een slechte zaak. Wat dat betreft, heeft De Mos gelijk dat hij onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.”
Met zo’n groot draagvlak wil ik niet op mijn handen gaan zitten
Zelf maakt De Mos zich evenmin grote illusies over zijn kansen. “Daar ben ik realistisch genoeg voor. Maar met zo’n groot draagvlak wil ik niet op mijn handen gaan zitten.” Behalve een signaal aan zijn achterban is zijn open sollicitatie een statement voor een gekozen burgemeester, zegt hij.
Onpartijdig
Volgens de profielschets zoekt Den Haag een burgemeester die ‘boven de partijen’ uitstijgt. “Als wethouder heb ik dat laten zien,” meent De Mos. “Ik heb oppositiepartijen veel gegund.” In de praktijk komt die ‘onpartijdige’ burgemeester vrijwel altijd van buiten. Zover bekend is een zittend raadslid nog nooit burgemeester geworden in de eigen gemeente. “Als wethouders of raadsleden solliciteren voor het burgemeesterschap, is dat vrijwel altijd in een andere gemeente,” zegt hoogleraar De Vries.
Vrijdag is de laatste dag dat kandidaten hun sollicitatie kunnen opsturen naar het Provinciehuis. Een vertrouwenscommissie van zeven raadsleden zal zich buigen over de gegadigden. De gemeenteraad hoopt vóór 1 juli een nieuwe burgemeester te hebben aangewezen. Die dag vertrekt waarnemer Johan Remkes (VVD).
Meer lezen over de Haagse gemeentepolitiek? Verkooppunten van de krant kunt u hier vinden. Kijk hier voor een (proef)abonnement. Inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief kan hier.