Hij solliciteert naar burgermeesterschap via YouTube: wie is Bert Blase?

Via YouTube heeft de ervaren bestuurder Bert Blase zijn sollicitatie voor het burgemeesterschap van Den Haag bekendgemaakt. Een zonderlinge stap, maar politici die hem kennen zijn niet verbaasd.

Door

Hij wil af van ‘de sfeer van geheimzinnigheid die hangt rond benoemingen van burgemeesters’, zegt Bert Blase (60) in het filmpje dat hij onlangs op YouTube plaatste. Op het lekken van namen staan behoorlijke straffen, maar Blase maakt zijn kandidatuur zelf openbaar.

De waarnemend burgemeester van Heerhugowaard solliciteert naar het ambt in Den Haag, zegt hij in het filmpje. Nadat de ene burgemeester aftrad via Instagram (Pauline Krikke), dient de ander zich aan via YouTube. Tijden veranderen, ziet ook Jaap Smit, commissaris van de koning, bij wie de sollicitaties binnenkomen. ‘Alleen een brief is ook goed hoor,’ schamperde hij op Den Haag FM.

 

 

Het filmpje is verre van gelikt, ietwat knullig zelfs, maar het feit dat Blase zijn belangstelling en plein public verkondigt, kan op sympathie rekenen. Collega’s die hem langer kennen dan vandaag zijn niet verbaasd over zijn opzienbarende sollicitatie. “Hé, dat is typisch iets voor Bert Blase,” dacht Wim de Ruiter toen hij het filmpje zag.

De Ruiter, fractievoorzitter van het CDA in Hardinxveld-Giessendam, heeft Blase jaren geleden meegemaakt als waarnemend burgemeester aldaar. “Toen hij aantrad waren er best wat tegenstellingen tussen de coalitie en de oppositie. Hij wist die om te buigen in kracht. Ik vond het jammer toen hij wegging.”

Bert Blase: een buitenbeentje

Blase begon zijn politieke loopbaan als buitenbeentje op het Binnenhof. In de jaren negentig was hij medeoprichter van (de onsuccesvolle) De Nieuwe Partij. Later kwam hij terecht bij de PvdA, waarvoor hij ruim tien jaar in de gemeenteraad van Papendrecht zat. Daarna was hij achtereenvolgens burgemeester van Alblasserdam en waarnemend burgemeester in Hardinxveld-Giessendam, Vlaardingen en nu dus Heerhugowaard.

 

Ik vind iets leuker naarmate het minder makkelijk wordt
Bert Blase

 

In 2016 wierp Blase, tegenwoordig geen PvdA-lid meer, zich op als boegbeeld van Code Oranje, een politieke beweging die een andere democratie voorstaat. De partij deed mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, maar won geen zetels.

Blase is een atypische bestuurder. Dat begint al met de wijze waarop hij ooit burgemeester is geworden. In 2009 was hij waarnemend gemeentesecretaris in Alblasserdam toen daar een politieke crisis uitbrak. Hierop vroeg de gemeenteraad hem te solliciteren voor de burgemeesterspost. “Uniek,” aldus Ruud van Harten, een voormalig wethouder die in Vlaardingen werkte met Blase. “Plat gezegd: hij is een omhooggevallen ambtenaar.”

Tussendoor schreef Blase een aantal boeken, zowel non-fictie als romans. Op de achterflap van zijn laatste boek, ‘Het verhaal van de wereld’ (2018), bewierookt publicist David van Reybrouck hem: ‘Een burgemeester die kan schrijven? Zeldzaam. Een burgemeester die ons politiek model bevraagt? Onbestaanbaar.’

Eigengereid

Den Haag is eigengereid, Blase ook. De vraag is of het een match is. “Ik heb hier gewerkt (bij de Unie van Waterschappen, red.), mijn kinderen hebben er jarenlang gewoond en mijn vrouw is geboren op Scheveningen,” zegt Blase zelf. “Den Haag is fascinerend, een stad van uitersten.”

 

Een burgemeester die kan schrijven? Zeldzaam. Een burgemeester die ons politiek model bevraagt? Onbestaanbaar
Publicist David van Reybrouck

 

Volgens oud-wethouder Van Harten is Blase ‘ijzersterk’ in de boel bij elkaar houden, ook in een onstuimige gemeenteraad. “Vlaardingen staat bekend als een moeilijk bestuurbare gemeente met een wispelturige raad.” Het vreugdevurenfiasco en de integriteitscrisis schrikken Blase niet af. “Integendeel. Ik vind iets leuker naarmate het minder makkelijk wordt. In Hardinxveld kwam ik als waarnemer juist omdat er een crisis was.”

Niettemin blijft Den Haag andere koek. Qua inwonertal staat Heerhugowaard gelijk aan stadsdeel Segbroek. Blase wijst op zijn ervaring als vicevoorzitter van de Drechtsteden, een grootstedelijk samenwerkingsverband van zeven gemeenten rondom Dordrecht. “En als voormalig burgemeester van Vlaardingen ken ik de Metropoolregio (partnerschap van 23 gemeenten, waaronder Den Haag, red.).”

De komende tijd zal hij op sociale media updates geven van de sollicitatieprocedure. “Ik wil bewoners een kijkje in de keuken bieden.”

Wilt u meer lezen over de Haagse gemeentepolitiek? Koop dan op donderdag de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van