Politie doet nieuw onderzoek: Werd babbeltruc bejaarde vrouw (91) fataal?
De recherche doet opnieuw onderzoek naar de dood van Corrie van Geesbergen. De 91-jarige Haagse werd op 8 mei 2019 levenloos aangetroffen in haar portiekwoning aan de Erasmusweg, vermoedelijk nadat ze het slachtoffer werd van een fatale babbeltruc.
“Het is een schokkende zaak. Een dame van 91 jaar die wordt omgebracht, waarschijnlijk voor wat sieraden. Dat is heel, heel treurig,” verzucht politiewoordvoerster Mandy Groenewegen. “Er is ons alles aan gelegen om deze zaak op te lossen.” Dat is de recherche na drie jaar nog niet gelukt. Het politieonderzoek naar de dood van Corrie van Geesbergen in 2019 leverde geen definitieve doorbraak op, ondanks een beloning van 15.000 euro voor de gouden tip. Het motief – roof – lijkt wel helder: uit de woning zijn twee gouden kettingen en een armband verdwenen.
Nu probeert de recherche alsnog antwoord te krijgen op de vraag wie hiervoor verantwoordelijk is. De reden is dat er ‘meerdere personen in beeld zijn gekomen die eerder nog niet zo grondig zijn onderzocht,’ zo vertelt Groenewegen, die in het belang van het onderzoek niet op details kan ingaan.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Corrie van Geesbergen. (Foto: Politie Eenheid Den Haag)
Verder is inmiddels duidelijk dat er geen braaksporen zijn aangetroffen bij de woning vlak bij de hoek met de Ruinerwoldstraat in de wijk Morgenstond-Zuid. “Dat betekent dat zij haar belager of belagers heeft binnengelaten, mogelijk omdat ze die kende of een smoes geloofde. Wat ook kan, is dat de dader de voordeur op een eerder moment prepareerde,” vertelt Groenwegen.
Thuiszorg
Dat versterkt de theorie dat de Haagse weduwe het slachtoffer werd van een babbeltruc. Corrie van Geesbergen woonde nog zelfstandig aan de Erasmusweg, met steun van de thuiszorg. Dat de bejaarde dame deze hulp kreeg, was mogelijk ook bij de dader(s) bekend. Op dinsdagavond 7 mei om 22.12 uur werd bij haar aangebeld door een persoon die beweerde van de thuiszorg te zijn.
De politie kan dit zo nauwkeurig reconstrueren omdat mevrouw Van Geesbergen op dat moment belde met een van haar dochters. Ze legde toen de hoorn neer om de voordeur te openen. Toen ze even later weer haar dochter aan de lijn had, vertelde Van Geesbergen dat het de thuiszorg was. Opvallend, aangezien deze nooit zo laat op de avond kwam. De politie houdt er sterk rekening mee dat de persoon (of personen) later in de nacht van 7 op 8 mei terug zijn gekomen.
Er zijn meerdere personen in beeld zijn gekomen die eerder nog niet zo grondig zijn onderzocht.
Groenewegen: “Wij houden natuurlijk alle scenario’s open, maar de meest waarschijnlijke theorie is toch echt dat iemand destijds met een babbeltruc haar huis is binnengekomen en haar heeft vermoord en beroofd van haar sieraden.”
Juwelen van Corrie van Geesbergen
De meegenomen juwelen vormen een belangrijk aanknopingspunt. “De gestolen sieraden zijn mogelijk te koop aangeboden bij een juwelier of een opkoper sinds 8 mei 2019,” vertelt Groenewegen. “Dit hoeft niet per se in Nederland te zijn geweest, dat kan ook over de grens in Duitsland of België gebeurd zijn. Wij doen daarom een oproep aan juweliers en mensen die deze sieraden mogelijk in hun bezit hebben om contact met ons op te nemen. Dit is een ontzettend belangrijk spoor voor ons. De afbeeldingen van de kettingen en armband staan op de politiewebsite.”
Verder doet Groenewegen een oproep aan iedereen die meer informatie heeft over dit misdrijf. “Misschien zijn er mensen die al drie jaar weten wie mevrouw Van Geesbergen van het leven heeft beroofd. Het kan zijn dat die mensen eerder niet durfden te praten, bijvoorbeeld omdat ze weten wie de dader is. Omstandigheden kunnen in de loop van de tijd veranderen.”
Beloning
De beloning van 15.000 euro die de officier van justitie uitlooft voor de gouden tip geldt nog steeds. Op 19 april besteedde de politie aandacht aan deze zaak in ‘Opsporing Verzocht’. Dit resulteerde vooralsnog in slechts één tip. ‘Daarmee is de oplossing nog niet in zicht. Weet u alsnog iets, neem alstublieft contact op met de politie,’ zo staat op de website van het tv-programma.
Wilt u een tip doorgeven aan de politie? Dit kan via de (gratis) opsporingstiplijn: 0800-6070. Liever anoniem? Bel dan met 0800-7000. Meer informatie: www.politie.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van vrijdag 29 april 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.