Cold Case: Fatiha Hasnaoui (21) doodgestoken terwijl ze sliep op de bank

De politie verspreidt in 2020 voor het vierde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken kalenders met oude, onopgeloste misdrijven. Zes van deze coldcases spelen in of nabij de hofstad. DHC neemt het sextet ‘Haagse zaken’ onder de loep. In deel 4: de moord op de 21-jarige Fatiha Hasnaoui in de Honselersdijkstraat.

Door

De handgeschreven brief kwam in januari 1995 binnen op het hoofdbureau van de Haagse politie. Het wekte meteen de interesse van de recherche. In een uitgebreid epistel geeft een anonieme afzender waardevolle informatie over een onopgelost levensdelict, ruim een jaar eerder gepleegd in de Honselersdijkstraat, op de grens van de Schilderswijk en de binnenstad.

 

Het gaat om Fatiha Hasnaoui, een 21-jarige Haagse die in oktober 1993 met meerdere messteken werd doodgestoken in haar woning. “In de brief stond precies wat er heeft plaatsgehad in het huis, en wie daarvoor verantwoordelijk was,” vertelt Leo Simais, leider van het Haagse coldcaseteam. Hij zit in de kantine van het hoofdbureau waar ruim vijfentwintig jaar eerder de brief in de bus plofte. “Hierin stond geen onzin, maar informatie die helemaal paste bij het politieonderzoek. De schrijver was geen grapjas die leed aan sensatiezucht, maar iemand die echt op de hoogte was van de details van dit misdrijf.”

Fatiha Hasnaoui. (foto via politie)

Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wie de anonieme tipgever is. Noch heeft de schrijver zich een tweede keer bij de politie gemeld. “Wij willen heel graag met hem of haar in contact komen, omdat wij aanvullende vragen hebben. Wij proberen elk haakje te benutten om een oude zaak op te lossen en voor ons is het glashelder dat hij of zij meer over dit misdrijf weet.”

‘Studio Sport’

Wat gebeurde er in  1993 aan de Honselersdijkstraat nummer 74? Fatiha Hasnaoui ging op zondagavond 3 oktober op de bank in de woonkamer slapen. Volgens haar man vertrok hij de volgende ochtend vroeg naar zijn werk. Toen hij ’s middags thuiskwam, vond hij zijn echtgenote dood op de bank. Al snel twijfelde de recherche aan zijn onschuld. Simais over het onderzoek in de jaren negentig: “Zij sliep op de bank, dat is een teken dat er iets niet in de haak was. Fatiha Hasnaoui lag daar niet, omdat ze tijdens ‘Studio Sport’ in slaap gevallen was. Als hun relatie prima was, lag ze wel naast hem in bed.”

De echtgenoot werd kort na het misdrijf ook aangehouden, maar later weer vrijgelaten. “Wegens gebrek aan bewijs,” vertelt Simais, die de zaak nu opnieuw tegen het licht houdt. “Kijk, wij gaan er blanco in, rechercheren van vooraf aan. En ik wil mij niet blindstaren op het moeilijke huwelijk van het slachtoffer. Natuurlijk is dat een verdachte omstandigheid, maar er zijn ook sporen die op een ander motief kunnen wijzen. Zo waren alle sieraden die ze normaal droeg weg toen wij haar vonden op de bank. Ik durf daarom ook niet uit te sluiten dat een insluiper haar heeft overvallen.”

Dossier Fatiha Hasnaoui

Simais wijst op het belang van tipgevers. “Dat kan dit onderzoek echt een boost geven. En in deze zaak weten wij dat er mensen zijn die meer weten. Daar is de anonieme brief het bewijs van. Ik hoop echt dat mensen met informatie zich bij ons melden, desnoods (weer) anoniem. Overigens kun je dan geen aanspraak maken op de beloning (justitie looft 15.000 euro uit voor de gouden tip, red.), daarvoor is het noodzakelijk dat je naam in het dossier komt.”

De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing. Wilt u informatie doorgeven? Dan kunt u mailen met de politie via coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: andriessen@denhaagcentraal.net. Lees meer over Haagse cold cases op onze speciale pagina.

Standaardportret
Bekijk meer van