Cold Case: De 7-jarige Jair Soares verdween in 1995 spoorloos van het strand bij Monster
De politie verspreidt in 2019 in Nederlandse gevangenissen weer kalenders met onopgeloste misdrijven. DHC neemt de vijf ‘Haagse zaken’ onder de loep. Deel 3: Jair Soares (7) is al 24 jaar spoorloos.
Na een flinke zwempartij en een lange dag aan het strand hadden de 7-jarige Jair Soares, zijn broertje, hun ouders, de buurvrouw en haar dochtertje zin in een frietje. Het was 4 augustus 1995, een snikhete vrijdag in de zomervakantie. Zoals in iedere badplaats was ook het strand van Monster die dag overvol.
De vader van Jair ging samen met zijn andere zoontje en het dochtertje van de buurvrouw rond 17.45 uur naar strandtent Beach Club, zich alvast verheugend op een patatje met. Even later voegde ook Jair’s moeder zich bij het gezelschap. Zij zagen nog hoe Jair, in zijn zandkleurige boxershort, vanaf de vlonders van de strandtent in het zand sprong. Daarna verdween het zicht op het 7-jarige, Rotterdamse jongetje. Hij is nooit gevonden.
De vermissing van Jair Soares was groot nieuws; landelijke dagbladen schreven in 1995 veelvuldig over het Monsterse mysterie. DHC-columniste Aukje van Roessel publiceerde er een week na de verdwijning over in de Volkskrant. Het ongeloof kan zij zich 24 jaar na dato nog goed herinneren. “Hoe kan een 7-jarig jongetje van een vol strand verdwijnen? Dat is toch onmogelijk? Ik weet nog dat deze vraag maar door mijn hoofd bleef spoken,” verzucht ze. “Ik kan er nog steeds met mijn pet niet bij.”
‘Verschrikkelijk misdrijf’
In 1995 hield de politie nog serieus rekening met een dramatisch ongeluk, maar het coldcaseteam onder leiding van Leo Simais denkt dat Jair Soares het slachtoffer van een ‘verschrikkelijk misdrijf’ is geworden. “Daar zijn een aantal redenen voor,” begint de rechercheur in de kantine van het politiehoofdkantoor zijn uitleg.
“Ik heb zelf bij de reddingsbrigade gezeten. Als een klein kind zomaar de zee in loopt, staat het halve strand op z’n kop. Iedere volwassene slaat dan meteen alarm. Het strand was die dag overvol en van alle getuigen die wij hebben gesproken, heeft niemand een jongetje het water in zien lopen. En er is meer. Het kind is nooit teruggevonden. Wij spraken met stromingsdeskundigen, die ons hebben uitgelegd dat áls het kind dan toch verdronken is, hij moet zijn aangespoeld.”
Ik heb zelf bij de reddingsbrigade gezeten. Als een klein kind zomaar de zee in loopt, staat het halve strand op z’n kop.
Dan dringt de vraag zich op hoe iemand ongezien de jonge Jair Soares van het strand heeft weten te krijgen. “Het ligt voor de hand dat het een bekende was, waardoor het jongetje geen argwaan voelde. Maar wij hebben geen aanwijzingen dat iemand in zijn familie kwaad wilde. Jair Soares komt uit een gelovig gezin, van Kaapverdische afkomst. Er heerste een gezond klimaat in de familie. Het kan dus goed dat een vreemdeling tóch het vertrouwen van Jair heeft weten te winnen en hem zonder poespas van het strand heeft meegenomen.”
Eerdere tips over Jair Soares
Het onderzoek naar de vermissing van Jair Soares is door de jaren heen al meerdere keren heropend. “Er zijn sinds 1995 onophoudelijk tips bij ons binnengekomen,” vertelt Simais. “Zo spraken wij iemand die denkt Jair gezien te hebben met een onbekende man. Ook hebben mensen ons gewezen op zedendelinquenten die in de jaren negentig rond Den Haag en Rotterdam woonden. En wij hebben zelfs een tip gehad dat Jair in de duinen bij Monster begraven zou liggen. In 2012 hebben wij daar met militairen gezocht naar zijn lichaam. Helaas hebben al deze tips niet tot een oplossing geleid.”
Hoe kan een 7-jarig jongetje van een vol strand verdwijnen? Dat is toch onmogelijk?
Toch geeft Simais de hoop niet op. “De kans dat het onderzoek iets oplevert, is nu natuurlijk kleiner dan in 2012: het is nu nóg langer geleden. Maar dat demotiveert mij niet,” is hij stellig. “Weet je, het gaat om een verdwenen kind. Dan geef je niet op! Wij gaan door met ons opsporingswerk. Als een kwaadwillend persoon Jair ongezien van het strand heeft gekregen, is de kans groot dat hij of zij bekend was met de omgeving. Zo’n gewaagde stap onderneem je niet als je niet weet waar je naartoe moet. Daarom richten wij ons onderzoek nadrukkelijk op de regio Den Haag en Rotterdam. En verder blijven wij aandacht voor de zaak vragen. Misschien meldt zich dan nog een nieuwe getuige, voelt iemand wroeging of krijgt de dader last van zijn geweten. Wij moeten aan de boom blijven schudden, net zolang tot er een appel uit valt.”
De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net
Waarom een coldcasekalender?
De Nederlandse politie brengt in 2019 alweer voor het derde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen kalenders met onopgeloste misdrijven uit. Waar komt het idee van een coldcasekalender eigenlijk vandaan?
Leo Simais legt het uit.