Cold case Peternella Hanegraaff: ‘Motief na 23 jaar nog steeds groot raadsel’

De politie verspreidt in 2019 in Nederlandse gevangenissen weer kalenders met onopgeloste misdrijven. DHC neemt de vijf ‘Haagse zaken’ onder de loep. Deel 2: Peternella Hanegraaff (75) gewurgd in eigen woning in de Ahornstraat (Bomenbuurt).

Door

Een bewoonster van de Ahornstraat (Bomenbuurt) had op 17 maart 1996 al een paar dagen niets van haar buurvrouw gehoord. En dat was opvallend, want deze 75-jarige Peternella Hanegraaff was juist zo’n praatgraag type. Ongerust besloot de vrouw een kijkje te nemen in de woning op nummer 59.

Daar kreeg ze de schrik van haar leven. Op de vloer lag het levenloze lichaam van Peternella. Al snel bleek dat de bejaarde vrouw door een misdrijf was omgekomen. “Toen wij haar aantroffen, lag ze al een paar dagen dood in de woning,” herinnert Leo Simais, teamleider van het Haagse coldcaseteam, zich.

Peternella Hanegraaff (foto via Politie)

De politie tast na 23 jaar nog altijd in het duister over de vraag waarom de streng gereformeerde Peternella Hanegraaff in het vroege voorjaar van 1996 om het leven werd gebracht. “Dat is nog steeds een groot raadsel,” erkent Simais teleurgesteld. “Voor zover bekend zijn er geen waardevolle spullen gestolen, er wordt in ieder geval niets uit de woning vermist. Mevrouw Hanegraaff was ook niet bijzonder gefortuneerd, dus roof lijkt niet aannemelijk. Maar ook in de persoonlijke sfeer hebben wij geen aanleiding voor deze laffe daad kunnen vinden.”

Peternella Hanegraaff leidde teruggetrokken bestaan

Om na ruim twee decennia een doorbraak te forceren hoopt Simais een completer beeld van het leven van Peternella Hanegraaff te krijgen. “Ze was toch een beetje een einzelgänger, was alleenstaand en gescheiden. Ook had ze geen kinderen,” zegt Simais, terwijl hij kijkt naar een foto van de vermoordde vrouw op de coldcasekalender die voor hem op tafel ligt.

 

Voor zover bekend zijn er geen waardevolle spullen gestolen, er wordt in ieder geval niets uit de woning vermist.
Leo Simais (leider van het Haagse coldcaseteam)

 

Simais: “Na het misdrijf hebben we in de Bomenbuurt een onderzoek gehouden. Zo weten wij dat ze in de wijk bekendstond als een gelovige vrouw die graag over de Bijbel praatte. Maar ondanks haar verteldrang leidde ze een teruggetrokken bestaan. Ik weet ook dat ze graag dansavonden bezocht, maar daar houdt ons beeld van haar op,” verzucht Simais. “Ik roep iedereen op die weleens contact met mevrouw Hanegraaff had en nog niet met de politie heeft gesproken om contact met ons op te nemen.”

Ook hoopt hij dat er zich mensen bij hem melden die meer duidelijkheid kunnen geven over de laatste dagen van Peternella Hanegraaff.

“Wij spraken een getuige die haar heeft gezien bij de Konmar Supermarkt aan de Anemoonstraat (nu is dat een Jumbo-filiaal, red.). Daar is ze in de dagen voor haar dood geweest. Misschien zijn er meer mensen die haar daar zagen. Het kan dat er in de winkel of op straat iets verdachts is voorgevallen. Het zijn misschien details, minimale aanknopingspunten, maar ook die kunnen het onderzoek een boost geven.”

Opvallende gelijkenissen

De moord op Peternella Hanegraaff vertoont opvallende gelijkenissen met een andere Haagse zaak op de coldcasekalender van 2019. Cornelia van den Bergen-Groenewold was ook een bejaarde vrouw (81) die in de jaren negentig in haar eigen woning om het leven werd gebracht.

Toch denkt Simais niet dat beide zaken verband houden. “Wij houden bij de moord op mevrouw Van den Bergen-Groenewold in Laakkwartier serieus rekening met een seksueel motief. Daar lijkt hier geen sprake van. Bovendien is de woning in Laak volledig overhoop gehaald, terwijl er op het eerste gezicht in het huis van mevrouw Hanegraaff weinig leek voorgevallen.”

De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net.

 

Waarom een coldcasekalender?

De Nederlandse politie brengt in 2019 alweer voor het derde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen kalenders met onopgeloste misdrijven uit. Waar komt het idee van een coldcasekalender eigenlijk vandaan?

Leo Simais legt het uit
Standaardportret
Bekijk meer van