Cold case onbekende vrouw: ‘Er móét iemand zijn die haar mist’

DHC neem de vier ‘Haagse zaken’ op de coldcasekalender van de politie onder de loep. In aflevering drie: Wie is de onbekende vrouw die in 2004 in de Wassenaarse duinen werd gevonden? Let op! Het bij dit artikel getoonde beeldmateriaal kan als schokkend worden ervaren.

Door

Een wandelaar in de Wassenaarse duinen kreeg op zondag 4 juli 2004 de schrik van z’n leven. Vlak bij een afgelegen strandopgang in Meijendel trof hij het lichaam van een dode vrouw aan.

In tegenstelling tot de andere Haagse zaken op de coldcasekalender gaat het hier níét om moord of doodslag, vertelt Leo Simais, coördinator van het coldcaseteam. “De exacte doodsoorzaak van deze vrouw is nog steeds een raadsel, maar uit sectie is wél duidelijk geworden er geen sprake is van een misdrijf.”

De politie wil de identiteit van de gevonden vrouw achterhalen, al bijna vijftien jaar een mysterie. “Wij weten nog altijd niet wie zij is. De vrouw had geen identiteitspapieren bij zich. Ook hebben we haar DNA en vingerafdrukken door Nederlandse én Europese databanken gehaald, maar dit leverde geen hit op.”

Onderzoek in de scheepvaart is volgens Simais zinloos. “Uit onderzoek aan haar kleding kwam naar voren dat zij niet is aangespoeld. Hoe ze wél in Meijendel is gekomen, weten wij niet.”

Aanknopingspunten

Toch heeft het coldcaseteam aanknopingspunten. “Wij vermoeden dat het gaat om een buitenlandse vrouw. Dit blijkt onder andere uit een isotopenonderzoek van de Engelse dokter Stuart Black.”

Met zo’n onderzoek kan een forensisch expert aan de hand van informatiedragers in het lichaam achterhalen in welk gedeelte van de wereld een persoon is geweest. Alles wat mensen eten en drinken laat spoortjes achter, evenals hun omgeving. Deze isotopen zijn specifiek voor een gebied. “Zo bleek uit onderzoek van dokter Black dat deze vrouw waarschijnlijk een Russische connectie heeft. Dit ontdekte hij door haar gebit te analyseren.”

 

Wij vermoeden dat het gaat om een buitenlandse vrouw. Dit blijkt onder andere uit een isotopenonderzoek van de Engelse dokter Stuart Black.
Leo Simais (Coldcaseteam Den Haag)

 

Ook zijn er sporen die naar Duitsland wijzen. “Zij had sleutels bij zich die gemaakt zijn door een bedrijf in Bonn. Wij hebben navraag bij de Duitse sleutelmaker gedaan, maar door een brand is de hele administratie verloren gegaan, dus een doodlopend spoor. Aandacht voor deze zaak in de Duitse media heeft helaas geen resultaat opgeleverd.”

Onbekende vrouw ligt in naamloos graf

Door een foto, een uitgebreid signalement en de kleding van de vrouw vrij te geven, hoopt Simais dat het Nederlandse publiek met de gouden tip komt. “De blanke vrouw was in 2004 tussen de dertig en vijftig jaar oud. Ze was 1 meter 68 lang en woog precies zestig kilo. Toen wij haar in de duinen aantroffen, droeg ze een zwart T-shirt, een kort zwart jack, een wit fleece-vest en een blouse met een bladvormig motief.”

De kleding die de onbekende vrouw aanhad toen ze werd gevonden.

“Er móét iemand zijn die haar mist: haar echtgenoot, broer, zus, ouders, kennissen. Wij hopen echt als iemand ook maar een vermoeden heeft om wie het gaat, hij of zij contact met ons opneemt.”

Voor deze zaak looft de officier van justitie geen beloning uit. “Dat is niet gebruikelijk in zaken waarbij geen sprake is van een misdrijf,” verklaart Simais. “Het gaat ons erom dat wij na vijftien jaar eindelijk de nabestaanden duidelijkheid kunnen geven. Zij hebben het recht om te weten dat hun dierbare op begraafplaats Persijnhof in Wassenaar ligt. Zij heeft daar nu een naamloos graf, dat is mensonterend.”

De begrafenis van de onbekende vrouw in Wassenaar.

Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net

 

Standaardportret
Bekijk meer van