Cold case Martin de Bruijn: Moordenaar liet Rolex en gouden ketting liggen

DHC neem de vier ‘Haagse zaken’ op de coldcasekalender van de politie onder de loep. In aflevering twee: Martin de Bruijn lag in een plas bloed.

Door

De buurman van Martin de Bruijn maakte zich half november 1995 grote zorgen: hij had de 35-jarige al bijna een week niet gezien. En wat vreemd was, zelfs verdacht: de auto van De Bruijn stond gewoon voor zijn appartement in de Westenbergstraat (Schilderswijk). Ook was het raam aan de voorzijde van de woning open.

De ongeruste man besloot op woensdag 22 november poolshoogte te nemen. Via een ladder klom hij naar het openstaande raam op de eerste verdieping. Binnen zag hij zijn buurman in een plas bloed liggen, half verscholen achter een bank. Onderzoek maakte direct duidelijk dat de geboren Schilderswijker steekwonden over zijn hele lichaam had.

Martin de Bruijn.

Volgens de huidige politiewoordvoerder Dick Goijert is Martin de Bruijn ‘met een scherp, hoekig voorwerp’ gestoken. “Waarmee precies weten wij niet. Helaas is het moordwapen nooit gevonden.” Wel is de politie er zeker van dat er in de woning een flinke vechtpartij heeft plaatsgehad. De Bruijn moet zich fel hebben verzet tegen zijn belager.

Goijert: “Het is opvallend dat niemand in de flat iets hoorde van dit handgemeen terwijl de woningen in de Westenbergstraat slecht waren geïsoleerd.”

Rolex van Martin de Bruijn

Het coldcaseteam van de Haagse politie acht roofmoord onwaarschijnlijk: een Rolex-horloge en een gouden ketting lagen zichtbaar op tafel, zo voor het grijpen. Volgens de politie zijn er twee aannemelijke scenario’s: De Bruijns dood had te maken met de schimmige wijze waarop hij aan geld kwam óf met een relationeel conflict.

Martin de Bruijn kende een turbulent liefdesleven, had relaties met meerdere vrouwen. De verhouding met de moeder van zijn enige kind was, zeker na de scheiding, bijzonder stroef. Het is volgens de politie goed mogelijk dat een ruzie in de privésfeer erg is geëscaleerd.

 

Het is opvallend dat niemand iets hoorde van een handgemeen, terwijl de woningen in de Westenbergstraat slecht waren geïsoleerd.
Dick Goijert (woordvoerder van de Politie)

 

Het leven van de Hagenaar kende ook een duistere kant. Zo zorgde De Bruijn voor inkomsten boven op zijn uitkering (1200 gulden) door te handelen in veelal gestolen goederen (vooral kleding en parfum).

‘Iedereen kocht wel iets bij hem: een trainingspak of een lekker luchtje, Martin regelde het wel,’ vertelde een goede vriend onlangs voor de camera’s van ‘Opsporing Verzocht’. Verder was De Bruijn een fanatiek pokeraar. Hij nam plaats aan tafels waar illegaal om grote geldsommen werd gespeeld. Volgens zijn moeder wilde hij dit leven achter zich laten. ‘Hij stond op het punt om professioneel scheidsrechter te worden.’

Verhoudingen

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink kent de moord op Martin de Bruijn goed. In zijn boek ‘Crimescene Schilderswijk’ (2017) schreef hij twee hoofdstukken over deze zaak. Hij hoopt dat er alsnog duidelijkheid komt. “Het is goed mogelijk dat verhoudingen nu anders liggen dan 25 jaar geleden. Relaties veranderen nu eenmaal. Misschien dat mensen nu wel met een verhaal over de brug willen komen waar ze dat in 1995 niet durfden of wilden.”

Leo Simais, coördinator van het Haagse coldcaseteam, is blij dat de moord op De Bruijn weer volop in de spotlight staat. “Elke vorm van aandacht is goed. Wij zorgen ervoor dat zodra er tips binnenkomen, het team er meteen mee aan de slag kan.”

De uitzending van ‘Opsporing Verzocht’ (begin november) resulteerde in tien nieuwe tips. Dat biedt hoop, vooral voor de nu 82-jarige moeder van Martin de Bruijn. Zij vertelde op tv nog één diepe wens te hebben in haar leven: dat de moord op haar zoon wordt opgelost.

De officier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net

Standaardportret
Bekijk meer van