Cold case Maarten Redeker: ‘Onderzoek in de online homoscene is lastig’
DHC neem de vier ‘Haagse zaken’ op de coldcasekalender van de politie onder de loep. In aflevering één: Maarten Redeker lag ruim een week dood in eigen woning.
Een bewoonster van de Schoutendreef schrok woensdag 7 maart 2007 rond half acht ’s ochtends wakker van het gegil van een man. Het geluid kwam uit het naastgelegen appartement, waar Maarten Redeker woonde. Een paar minuten na het geschreeuw hoorde ze personen over de portiektrap snellen. Ongerust nam ze een kijkje bij de voordeur, maar alles was weer stil.
Na dit typische voorval hoorde niemand meer iets van Maarten Redeker. Ook verscheen hij sinds 7 maart niet op zijn werk bij verpleeghuis De Schildershoek. Op vrijdag 16 maart nam een ongeruste kennis van de familie een kijkje bij zijn woning aan de Schoutendreef 342 in de wijk Vrederust.
Toen er niet werd opengedaan, schakelde zij de politie in. De agenten troffen gelijk na binnenkomst, pal achter de voordeur, het levenloze lichaam aan van de 29-jarige Maarten Redeker.
“Hij lag met ontbloot bovenlichaam op een koude plavuizenvloer,” herinnert Leo Simais zich. De coördinator van het Haagse coldcaseteam ziet het afschuwwekkende plaats delict zo voor zich. “Maarten Redeker had meerdere steekverwondingen en hij was geslagen of geschopt tegen zijn hoofd. Toen wij hem vonden, lag hij al zeker een week dood in zijn eigen woning.”
Online
Ondanks zijn jonge leeftijd had Redeker, van wie algemeen bekend was dat hij homoseksueel was, al meerdere relaties achter de rug. Na het stuklopen van de laatste, zo’n twee maanden voor zijn dood, zocht hij opnieuw contact met mannen via gaysites. Een dag voor zijn dood was hij nog veelvuldig online.
Maarten Redeker had meerdere steekverwondingen en hij was geslagen of geschopt tegen zijn hoofd.
De politie houdt er rekening mee dat de oplossing van het misdrijf weleens in deze sfeer kan liggen. En dat maakt het er volgens Simais niet makkelijker op.
“Onderzoek in de online-homoscene is lastig, mensen lopen nu eenmaal niet graag te koop met hun activiteiten. Maar ik kan niet genoeg benadrukken dat het altijd mogelijk is om anoniem te verklaren. Alle contacten van Maarten binnen de gayscene zijn van groot belang voor ons. Ik hoop ook echt dat ze ons kunnen helpen bij de oplossing van de zaak.”
Het vermoeden dat de dader een bekende van Maarten was, wordt versterkt door de camera die bij zijn voordeur hing.
“Dit was namelijk een nepcamera. Maar weinig mensen waren hiervan op de hoogte. Vermoedelijk was de dader een van deze personen. Want als je weet dat de camera nep is, hoef je ook niet bang te zijn dat er beelden van jou op staan.”
Zaak Maarten Redeker ligt ‘niet te verstoffen’
Er is Simais veel aan gelegen deze zaak na ruim een decennium alsnog op te lossen. “Al geldt dat natuurlijk voor alle zaken op de kalender,” haast de politieman zich hieraan toe te voegen.
“De contacten met nabestaanden zijn altijd bijzonder. Wat mij in dit geval zo bijblijft, is de opluchting bij de zus van Maarten Redeker dat deze zaak op de kalender is gekomen. Zo van: de politie is mijn broertje niet vergeten, zijn dossier staat niet in een kelder te verstoffen.”
De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net.