Vier Haagse zaken op coldcasekalender 2019

Op de coldcasekalender van 2019 staan vier zaken die in Den Haag spelen. Ook is een vermissingszaak uit Monster te vinden op de politiekalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen. In totaal gaat het om 52 misdrijven, één per week.

Door

De Haagse zaken op de nieuwste coldcasekalender zijn de dood van de 75-jarige Peternella Hanegraaff, die in 1996 gewurgd werd gevonden in haar woning in de Ahornstraat (Bomenbuurt), de moord op Cornelia van den Bergen-Groenewold (1991) in Laakkwartier, de zaak-Jan de Niet, die in 1990 in het Haagse Bos werd doodgestoken, en de vermissing van de 27-jarige Urvin Brandborg, die sinds 2004 niet meer is gezien.

Ook heeft de politie de verdwijning van Jair Soares op de coldcasekalender opgenomen. Deze 7-jarige jongen werd op vrijdag 4 augustus 1995 voor het laatst gezien op het strand in Monster in het Westland. De politie houdt er sterk rekening mee dat Soares het slachtoffer is geworden van ‘een verschrikkelijk misdrijf’.

Tips

Het is het derde jaar op rij dat de politie de coldcasekalender uitgeeft. Net als de afgelopen jaren wordt de nieuwe kalender vooral in gevangenissen en bij de reclassering verspreid. Uit onderzoek van de politie blijkt dat onder (ex-)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over strafbare feiten.

 

 

Tegen nabestaanden zeggen wij: als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los.
Aart Garssen (landelijk portefeuillehouder coldcases)

 

De editie van vorig jaar, waarop vier Haagse zaken stonden, leverde over heel Nederland 302 tips op. Veertig daarvan bleken bruikbaar en in dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe. “Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips,” vertelt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder coldcases. “Wij hebben de coldcasekalender echt op de kaart gezet. Dat doen we voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht.”

Of de heropende zaken Haagse delicten zijn, wil de politie in het belang van de onderzoeken niet zeggen. In het voorjaar besteedt Den Haag Centraal in een nieuwe coldcaseserie uitgebreid aandacht aan de ‘Haagse’ zaken op de kalender van 2019. In meeste zaken looft de officier van justitie een beloning uit voor de gouden tip.

Standaardportret
Bekijk meer van