Cold case Alida Christiana Koopmans: ‘Wij staan écht nog voor een raadsel’

DHC neem de vier ‘Haagse zaken’ op de coldcasekalender van de politie onder de loep. In de slotaflevering: Wie vermoordde Alida Christiana Koopmans in 1988?

Door

De werkster van Alida Christiana Koopmans stapte op maandagochtend 21 november 1988, even na zevenen, nietsvermoedend de woning aan de Mankesstraat 43 binnen. Toen ze nog buiten stond, viel het haar op dat het licht in het Benoordenhoutse huis volop brandde, maar ze zocht hier geen betekenis achter.

Eenmaal binnen kreeg de werkster de schrik van haar leven. In de hal van de chique flatwoning zag ze de alleenstaande Alida Christiana Koopmans dood op de vloer liggen, met rond haar hoofd een grote plas bloed.

Alida Christiana Koopmans (Foto: Politie)

“Mevrouw Koopmans was nog bijzonder actief,” kijkt Leo Simais, coördinator van het Haagse coldcaseteam, terug op het leven van het 63-jarige slachtoffer. “Zo studeerde zij klassieke talen aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden.” Ook was Alida Christiana Koopmans een van de (groot)aandeelhouders van de Koopmans Meelfabrieken in Leeuwarden. Dit in 1846 opgerichte familiebedrijf groeide in de vorige eeuw uit tot een grote, internationaal opererende BV.

Onvoldoende bewijs

Alida Christiana Koopmans was vanwege haar aandelen in de BV een gefortuneerde vrouw. Daarom lijkt de aanname dat het de dader of daders om geld te doen was, logisch. Maar volgens Simais is deze conclusie niet terecht. “Dit is een zaak waarin wij alle opties openhouden. Er is simpelweg geen bewijs om één motief aan te wijzen. Eerlijk gezegd staan wij na dertig jaar nog steeds voor een raadsel,” verzucht Simais.

 

Belangrijke daderkennis maken wij niet openbaar
Leo Simais (Coldcaseteam Den Haag)

 

Een van de weinige aanknopingspunten die het coldcaseteam heeft, is het moordwapen. “Dat heeft de politie in de woning gevonden. Het is een scherp voorwerp, waarmee mevrouw Koopmans flink is toegetakeld.” Om welk moordwapen het precies gaat, wil Simais ‘in belang van het onderzoek’ niet prijsgeven. “Belangrijke daderkennis maken wij niet openbaar.”

De dood van mevrouw Koopmans is als een bom ingeslagen bij haar familie en vrienden. “Zij willen niets liever dan dat de zaak alsnog, na dertig jaar, wordt opgelost. Dat geldt natuurlijk voor alle familieleden van mensen die door een misdrijf zijn omgekomen. Een van de redenen waarom we deze zaak op de kalender hebben gezet is de tijdsduur. Naarmate de jaren voorbijgaan, wordt het steeds moeilijker voor ons om erachter te komen wat er precies gebeurde met mevrouw Koopmans. Als we deze moord willen oplossen, moeten we snel zijn. Ik hoop dat deze ultieme poging succesvol wordt.”

De officier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net

Standaardportret
Bekijk meer van