Cold case 81-jarige vrouw in Laak: ‘Seksueel motief is niet uitgesloten’
De politie verspreidt in 2019 in Nederlandse gevangenissen weer kalenders met onopgeloste misdrijven. DHC neemt de vijf ‘Haagse zaken’ onder de loep. Deel 1: Cornelia van den Bergen-Groenewold (81) werd vastgebonden in haar slaapkamer.
De 81-jarige Cornelia van den Bergen-Groenewold kocht op zaterdag 20 april 1991 rond 14.00 uur een rijkelijk belegd broodje in de Albert Heijn op het Lorentzplein. Op weg naar huis maakte de licht dementerende maar zeer sociale vrouw een kort praatje met een buurman. Over het weer en over koetjes en kalfjes. Daarna liep ze in de Wenckebachstraat de portiektrap van haar woning op.
Zo’n twee uur later zag de andere buurman van de bejaarde vrouw haar huisdeur, op de hoek met de Pasteurstraat, op een kier staan. Toen hij deze voorzichtig open duwde, werd hem meteen duidelijk dat er iets gruwelijk mis was.
Haar kunstgebit lag naast haar op de grond
De wandelstok van mevrouw Van den Bergen en het eerder gekochte broodje lagen op de grond en de woning was een enorme puinhoop. De buurman durfde niet naar binnen te gaan, maar belde de politie. Deze trof in de slaapkamer het levenloze lichaam van de zwaar toegetakelde bejaarde vrouw aan.
Politiewoordvoerder Bobby Markus kent de gruwelijke details. “Iemand heeft haar keel afgeklemd waardoor ze is gestikt. Ze is vervolgens met haar eigen sjaal vastgebonden aan bed. Haar kunstgebit lag naast haar op de grond.”
Nieuwe feiten in deze cold case
De recherche ging in de jaren negentig uit van roofmoord, maar volgens Leo Simais, coördinator van het Haagse coldcaseteam, is dat allesbehalve zeker. Nieuwe feiten werpen een ander licht op de zaak. “Het is verschrikkelijk, maar wij sluiten een seksueel motief niet uit,” verzucht de politieman, die de zaak opnieuw onder de loep neemt.
“De broek van het slachtoffer is omlaag gedaan en zelfs haar onderbroek is een klein stukje naar beneden geduwd. Er zijn geen aanwijzingen dat de vrouw seksueel is misbruikt, maar misschien vond de dader het aantrekkelijk om haar deels ontbloot te zien.”
Hoe kan het dat de politie na 28 jaar opeens nieuwe gegevens over de zaak presenteert? In de stille kantine van het hoofdkantoor van de politie vertelt Simais: “Deze omstandigheden waren al wel bij ons bekend, maar de rechercheurs van toen hebben ervoor gekozen om dit niet naar buiten te brengen. Waarom? Misschien was men destijds huiverig, de perceptie van een ‘seksueel misdrijf’ was in de jaren negentig anders dan nu. Maar of dat de reden is, weet ik niet. Mijn taak is niet om te oordelen over beslissingen van collega’s, maar om deze verschrikkelijke zaak op te lossen.”
Dwaalspoor
Volgens Simais is het logisch dat de politie destijds uitging van roof, een motief dat hij zelf ook nog niet volledig uitsluit. “Het appartement aan de Wenckebachstraat is overhoop gehaald door de dader. Het ligt dus voor de hand dat hij iets zocht. Maar dit kan ook in scène zijn gezet om iets te maskeren of om de politie op een dwaalspoor te zetten.”
Toen waren het recalcitrante pubers, nu zijn het misschien wel nette mensen
Simais wijst erop dat er weinig te halen viel in de woning in Laak. “Het slachtoffer was niet meer in staat om zelf haar financiën te regelen. Ze kreeg alleen wat leefgeld van haar zus, nooit meer dan 25 gulden. Het is dus logisch dat we andere motieven bekijken, zonder roof helemaal uit het oog te verliezen.”
Het coldcaseteam heeft een concrete aanwijzing. Rond 15.30 uur heeft de onderbuurvrouw een man gehaast van de portiektrap horen en zien lopen. Deze onbekende persoon (kleine man met donker, steil haar tot in de nek en gekleed in sportief, donkerkleurig jack) verdween vervolgens de Wenckebachstraat in. Simais knikt voorzichtig. “Het is goed mogelijk dat dit de dader was.”
Lorentzplein
Om de moordenaar te vinden doet Simais een beroep op jongeren die begin jaren negentig rondhingen op het Lorentzplein. “Het kan heel goed dat een van deze ‘boefjes’ iets gezien of gehoord heeft. Toen waren het recalcitrante pubers, maar nu zijn het misschien wel nette mensen. Ik wil ze met klem vragen om met ons te praten. Want als iemand ook maar iets denkt te weten, moeten ze contact met ons opnemen,” is Simais stellig. “De dader heeft mevrouw Van den Bergen-Groenewold echt op mensonterende wijze vermoord en achtergelaten. Dat mág niet onbestraft blijven.”
De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net
Waarom een coldcasekalender?
De Nederlandse politie brengt in 2019 alweer voor het derde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen kalenders met onopgeloste misdrijven uit. Waar komt het idee van een coldcasekalender eigenlijk vandaan?
Leo Simais legt het uit.