Cold Case Mohamed Baksoellah (42): Noodlottig ongeluk of van de trap geduwd?
De politie verspreidt in 2020 voor het vierde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken kalenders met oude, onopgeloste misdrijven. Zes van deze coldcases spelen in of nabij de hofstad. DHC neemt het sextet ‘Haagse zaken’ onder de loep. In deel 1: de raadselachtige dood van Mohamed Baksoellah in 1995.
De zeventien traptreden die leiden naar huisnummers 4 en 6 in de Lunterenstraat waren op een gure ochtend in 1995 stille getuigen van een mysterie dat vijfentwintig jaar later nog steeds omgeven is met vragen. Wat gebeurde er op die 11de januari in een van de vele portieken die Rustenburg-Oostbroek rijk is?
Een voorbijganger vond rond 11.00 uur de zwaargewonde Mohamed Baksoellah onder aan de portiektrap in de Lunterenstraat, in het gedeelte tussen de Apeldoornselaan en de De la Reyweg, vlakbij zijn woning. De 42-jarige Hagenaar, bijgenaamd ‘Mall of Malloe’, werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn toestand snel verslechterde. Hij overleed er zes dagen later.
[Tekst gaat verder onder afbeelding]
“Dit is een bijzonder lastige zaak,” verzucht Leo Simais, teamleider van de Haagse coldcase-eenheid. Het digitale dossier op zijn iPad ligt voor hem op tafel in het hoofdbureau van de Politie Eenheid Den Haag. “In het sectierapport uit 1995 staat dat hij overleed door hersenletsel. Specifieker: door botsend en stompend geweld. Een natuurlijke dood en zelfmoord kunnen we wegstrepen. Zoveel is duidelijk. Maar dan blijven twee mogelijkheden over.”
Simais schuift zijn iPad aan de kant, wikt en weegt. “En daar begint de twijfel. We weten niet of hij van de trap is gevallen of dat hij naar beneden is geduwd. De aard van de verwondingen geeft geen uitsluitsel en voor beide scenario’s zijn argumenten. Zo had meneer Baksoellah soms last van een evenwichtsstoornis. Dat kan op een ongeluk duiden. Ook kan ik niet uitsluiten dat hij gedronken had. Maar er kan net zo goed opzet in het spel zijn geweest. We weten dat Mohamed Baksoellah conflicten had. Escaleerde een ruzie op dramatische wijze? We weten het niet,” baalt Simais, die geen details wil geven over de conflicten. “Dan verklappen we mogelijke daderinformatie.”
Sporenonderzoek Mohamed Baksoellah
Wat het onderzoek bemoeilijkt, is dat de portiek na het incident in 1995 niet direct als plaats delict is onderzocht. Simais: “Het had alles weg van een ongeluk. Nadat de GGD het slachtoffer had opgehaald, ging het leven door in de Lunterenstraat. Pas later kwam de mogelijkheid dat er opzet in het spel was in beeld, alleen was het toen te laat om nog een succesvol sporenonderzoek op touw te zetten. We zijn daarom heel afhankelijk van getuigen. Ik hoop dat mensen die ook maar een fractie van een vermoeden hebben van wat er met Mohamed Baksoellah is gebeurd, zich bij ons melden. Desnoods anoniem. Anders zie ik het somber in.”
Rechercheur Simais laat zijn handen op tafel ploffen. “Het geeft mij een schuldig gevoel. Kijk, we besloten deze zaak op de coldcasekalender te zetten. Dat betekent dat de zaak weer in de spotlights komt en dat herinneringen bij de nabestaanden weer bovenkomen. Zo heb ik contact met de dochter van Mohamed Baksoellah gehad. Zij verlangt naar duidelijkheid. Ik zou het naar vinden als ik haar die niet kan geven. Maar om eerlijk te zijn, is dit zo’n lastige zaak dat het spookscenario weleens door mijn hoofd gaat. Hopelijk kan ik haar ooit toch nog de antwoorden geven waar ze recht op heeft, dat we precies weten waarom haar vader van de portiektrap viel.”
De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing. Wilt u informatie doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van Den Haag Centraal: andriessen@denhaagcentraal.net