Cold Case Urvin Brandborg (27): ‘Het begin van de oplossing ligt in Den Haag’

De politie verspreidt in 2019 in Nederlandse gevangenissen weer kalenders met onopgeloste misdrijven. DHC neemt de vijf ‘Haagse zaken’ onder de loep. In deel 5 (slot): de mysterieuze verdwijning van Urvin Brandborg in de Dominicaanse Republiek. ‘Het begin van de oplossing ligt in Den Haag’

Door

Schiphol, vrijdag 24 september 2004. De 27-jarige Hagenaar Urvin Brandborg stapt in het vliegtuig naar de Dominicaanse Republiek, in het Caribisch gebied. Een dag later belt hij vanuit de hoofdstad Santo Domingo naar zijn zus in Den Haag om te vertellen dat de reis goed is gegaan en dat zij zich geen zorgen over hem hoeft te maken.  

Het bleek het laatste levensteken van Urvin Brandborg. De geboren Antilliaan is al bijna vijftien jaar spoorloos. “Waarschijnlijk is hij het slachtoffer van een misdrijf geworden,” vertelt Leo Simais, leider van het Haagse coldcaseteam dat de zaak-Brandborg opnieuw tegen het licht houdt. “Wij weten dat Urvin in het criminele circuit actief was, betrokken was bij de handel in verdovende middelen.”

Urvin Brandborg (Foto via Politie)

Simais heeft een vermoeden wat Urvin Brandborg, die een woning in de Govert Bidloostraat (Valkenboskwartier) had, is overkomen in 2004. “Het is aannemelijk dat Urvin naar de Dominicaanse Republiek ging voor criminele activiteiten. Zo zou het kunnen dat hij bolletjes had geslikt voordat hij vertrok. Misschien is een van deze drugsbolletjes geknapt of is er iets anders misgegaan rond het drugstransport.”

 

Je hebt slachtoffers in alle soorten en maten, maar iedere nabestaande verdient dezelfde aandacht.
Leo Simais (leider van het Haagse coldcaseteam)

 

Hoewel het laatste levensteken van Urvin Brandborg uit het Caribisch gebied kwam, richt Simais’ onderzoek zich sterk op Den Haag. “Natuurlijk werken wij samen met de autoriteiten in de Dominicaanse Republiek, maar het begin van de oplossing ligt hier in de stad, daarvan ben ik overtuigd. Kijk, als Brandborg inderdaad voor zijn ‘werk’ naar de Dominicaanse Republiek vertrok, heeft hij zijn opdracht van personen in Den Haag gekregen. Wat ook kan, is dat hij met een vervalst paspoort wél is teruggekomen en hem hier iets is overkomen. Er moeten hier in de stad mensen zijn die weten wat er met hem is gebeurd. En ik begrijp dat het moeilijk is om met de politie te praten over criminele activiteiten, dat de angst voor represailles groot is. Maar ik hoop toch dat mensen deze stap durven zetten, desnoods anoniem.”

Laatste hoofdstuk

Wat ook niet meehelpt, is de gunfactor. Een tipgever voelt zich waarschijnlijk emotioneel sterker betrokken bij de verdwijning van een 7-jarige, onschuldige jongen (de zaak-Jair Soares die twee weken geleden hier is besproken) dan bij de vermissing van een criminele man.

“Dat kan misschien zo zijn, maar ook Urvin Brandborg heeft familie die hem al jaren zoekt. Zijn zus leeft al meer dan veertien jaar in enorme onzekerheid,” verzucht Simais. De politieman tikt bedachtzaam met een paperclip tegen de foto van Urvin Brandborg op de coldcasekalender, die voor hem op tafel ligt.

 

Een gesprek met de zus van een verdwenen crimineel is net zo moeilijk als met de moeder van een vermist kind.
Leo Simais (leider van het Haagse coldcaseteam)

 

Simais is even stil. Dan vervolgt hij: “Ook zijn leven is een boek, ook zijn laatste hoofdstuk moet geschreven kunnen worden. Waar ligt hij begraven? Wat is er met hem gebeurd? Wat is er nu mooier dan familieleden antwoorden op deze prangende vragen te geven? Je hebt slachtoffers in alle soorten en maten, maar iedere nabestaande verdient dezelfde aandacht. Een gesprek met de zus van een verdwenen crimineel is net zo moeilijk als met de moeder van een vermist kind. Dat maakt voor mij geen verschil. En ik hoop voor tipgevers ook niet.”

Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net

 

Waarom een coldcasekalender?

De Nederlandse politie brengt in 2019 alweer voor het derde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen kalenders met onopgeloste misdrijven uit. Waar komt het idee van een coldcasekalender eigenlijk vandaan?

Leo Simais legt het uit

 

Slot:

De zaak-Brandborg is de laatste in onze coldcaseserie van dit jaar. De besproken misdrijven zijn nog terug te vinden in de online special.

Standaardportret
Bekijk meer van