Cold Case Louis van Dam (64): ‘Bij deze aanslag kwam veel woede en haat kijken’

De politie verspreidt in 2020 voor het vierde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken kalenders met oude, onopgeloste misdrijven. Zes van deze coldcases spelen in of nabij de hofstad. DHC neemt het sextet ‘Haagse zaken’ onder de loep. In deel 2: de nietsontziende aanslag op Louis van Dam in 1992.

Door

In de Kritzingerstraat is weinig meer zoals vroeger. Door de stadsvernieuwing kreeg de straat in Transvaal zo’n tien jaar geleden een heel ander gezicht. De plaats delict van de nietsontziende aanslag op Louis van Dam in 1992 is daarmee ook volledig verdwenen.

Op de plek waar deze garagehouder zijn bedrijfje runde en waar hij begin jaren negentig gruwelijk om het leven werd gebracht, staan nu blokken met nieuwbouwwoningen. “En dat maakt het coldcase-onderzoek er niet makkelijker op,” vertelt rechercheur Leo Simais, die de onopgeloste zaak opnieuw tegen het licht houdt. “Het is een groot voordeel als wij de plaats delict kunnen bezoeken, om zo nauwkeurig mogelijk, bijvoorbeeld met 3D-modellen, na te bootsen wat er wél en níét gebeurd kan zijn. Helaas is dat nu onmogelijk.”

Garage van Louis van Dam

Simais is daarom aangewezen op de feiten in het politiedossier. Deze vertellen dat op 28 januari 1992 weduwnaar Louis Casper van Dam, bijnaam ‘Loek’, levenloos werd aangetroffen in het kantoorgedeelte van zijn garage (genaamd ‘Damar’) aan de Kritzingerstraat 20. Hij lag in een plas bloed. “De dader schoot heel gericht op hem. Louis van Dam had geen schijn van kans.”

Louis van Dam (foto via politie).

Volgens Simais zijn er ‘aanknopingspunten’ die zijn coldcaseteam hoop geven. “We kunnen een aantal motieven zo goed als zeker wegstrepen. Zo was Louis van Dam geen gefortuneerde man. Zijn garage was absoluut niet de plek waar een Rolex-horloge voor het grijpen lag. Roof is dus heel onwaarschijnlijk. Ook lijkt het hier niet om een zakelijk conflict te gaan: ‘Damar’ was een bonafide garage. Wij hebben geen enkele aanwijzing kunnen vinden dat er louche zaken rond zijn onderneming speelden.”

Meerdere kogels

De wijze waarop een einde aan het leven van Louis van Dam werd gemaakt, heeft volgens Simais alles weg van een persoonlijke afrekening. “Hij is met meerdere kogels onder vuur genomen. Het heeft veel weg van een koele, doelbewuste liquidatie. Er werd niet per ongeluk een schot gelost, nee, bij deze aanslag kwam veel woede en haat kijken. Alsof de dader wraak wilde nemen. Deze persoon was uitzinnig van woede toen hij Louis van Dam doodschoot.”

De Kritzingerstraat in de jaren tachtig. IN het midden de locatie van de garage van Louis van Dam. (Foto: Haags Gemeentearchief/Dienst voor de Stadsontwikkeling

Omdat een zakelijk motief uitgesloten lijkt, is de kans groot dat de oorzaak hiervan in de relationele sfeer ligt, weet Simais. Hoewel de rechercheur wil waken ‘voor tunnelvisie’, richt zijn onderzoek zich vooral op de privécontacten van de weduwnaar. “Wij moeten blijven peuren in relaties. Was er iemand jaloers op meneer Van Dam? Speelde er een conflict rond een nieuwe affaire? Wij moeten aan de boom blijven schudden in de hoop dat er een appel uit valt. En ik hoop dat personen die informatie hebben met ons willen praten. Er moeten mensen zijn die meer weten over deze zaak, dat kan niet anders.”

“Weet je,” besluit Simais vastberaden. “Ik heb oprecht het gevoel dat we in deze zaak op het goede spoor zitten, dat de oplossing niet ver weg hoeft te zijn. Dat idee heb ik niet bij alle zaken op de coldcasekalender, maar in dit geval heb ik vertrouwen in een goede afloop. Gelukkig maar: dit misdrijf is veel te heftig om onbestraft te laten.”

De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing. Wilt u informatie doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van Den Haag Centraal: andriessen@denhaagcentraal.net

Standaardportret
Bekijk meer van