Cold Case: babylijkje in Clingendael ‘laat zelfs doorgewinterde rechercheurs niet onberoerd’
De politie verspreidt in 2020 voor het vierde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken kalenders met oude, onopgeloste misdrijven. Zes van deze coldcases spelen in of nabij de hofstad. DHC neemt het sextet ‘Haagse zaken’ onder de loep. In deel 3: babylijkje in 2009 gevonden op landgoed Clingendael.
Een paar meter naast de ingang van het algemene gedeelte van begraafplaats Persijnhof in Wassenaar staat een klein grafsteentje. Op de grond eromheen baden drie bloemen en twee engelenbeeldjes in gevallen bladeren. Op de steen staat de naam Robin van Clingendael. En een datum: 4 juni 2009.
Op die dag, ruim elf jaar geleden, liet even na het middaguur een vrouw haar hond uit in Park Clingendael, op de grens van Den Haag en Wassenaar. In de buurt van de vleermuisbunker begon het dier even plotseling als fanatiek te blaffen. Toen de vrouw een kijkje nam waar haar dier zo heftig op reageerde, vond ze een plastic zak met daarin een babylijkje. Het bleek het lichaampje van een pasgeboren kindje. “Niet meer dan een paar weken oud,” vertelt coldcase-rechercheur Leo Simais in de kantine van het hoofdbureau van de Eenheid Den Haag.
De politieman heeft de zaak onder zijn hoede, omdat de identiteit van de moeder van de boreling nog onbekend is. Ondanks vele billboards en talrijke items in opsporingsprogramma’s weet de recherche niet wie het pasgeboren kindje dood achterliet in Clingendael. Ook is onbekend onder welke naam de baby ter aarde kwam. In overleg met de gemeente Wassenaar is het kindje in 2009 ‘Robin van Clingendael’ gedoopt, naar de vindplaats. “En Robin is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam,” vertelt Simais, die het geslacht van het kindje niet bekend wil maken. “Dat is een vorm van daderinformatie.”
Hulp
De rechercheur staart even in de lege kantine. Dan, op bedachtzame toon: “Weet je, ik praat nu over ‘dader’, maar daar wil ik een kanttekening bij plaatsen. Het gaat ons er, simpel gezegd, helemaal niet om dat iemand de gevangenis in draait. Nee, wij willen de moeder vinden omdat zij professionele hulp nodig heeft, omdat wij willen voorkomen dat ze opnieuw door heftige emoties bevangen raakt en er weer iets gruwelijks gebeurt. Dát is de reden dat deze zaak op de coldcasekalender staat. Overigens bepaalt het Wetboek van Strafrecht ook lagere straffen bij babydoding. Zo is de maximumstraf voor kinderdoodslag zes jaar en voor kindermoord negen jaar, aanzienlijk lager dan bij levensdelicten op volwassenen. Maar nogmaals, het gaat ons erom dat ze in handen van de juiste hulpverleners komt.”
Simais hoopt dat tips van het publiek hem zullen helpen. “Ik wil vragen aan mensen die een vrouw kennen die in april of mei 2009 hoogzwanger was en daarna om onverklaarbare reden geen kindje had, zich bij ons te melden. Misschien hebben zij waardevolle informatie.”
Begrafenis Robin van Clingendael
Deze maand exact elf jaar geleden, bijna vijf maanden na de vondst in 2009, is Robin van Clingendael begraven op Persijnhof in het Wassenaarse wijkje Kerkehout, hemelsbreed zo’n drie kilometer van de vindplaats. Robert Fuchs, al bijna twintig jaar beheerder van de begraafplaats, kan zich de uitvaart nog goed herinneren. “De zaak had behoorlijk wat impact, dat vergeet je niet snel,” vertelt hij telefonisch.
“Ik weet nog dat er zo’n dertig bezoekers waren, waaronder een cameraploeg van SBS6 en diverse mensen van de gemeente en de politie. Daarover gesproken, het staat mij nog goed bij dat ook de politieagenten echt aangeslagen waren, terwijl zij vanwege hun vak toch echt wel wat gewend zijn. Het zegt iets over de heftigheid van de zaak.”
Dit kan coldcase-rechercheur Simais in de kantine van het politiebureau beamen. “De vondst van zo’n klein lichaampje is zo vertederend, dat laat zelfs doorgewinterde rechercheurs niet onberoerd.”
Betrokken
Terug naar begraafplaats Persijnhof en beheerder Fuchs, die weet dat het babylijkje in Wassenaar niet vergeten is. “Er worden nog steeds regelmatig nieuwe bloemen bij het graf gelegd. Nog steeds zijn er mensen die zich betrokken voelen bij het lot van het kindje. Met hen blijf ik hopen dat er ooit nog helderheid komt.”
Wilt u informatie doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de redactie van Den Haag Centraal: andriessen@denhaagcentraal.net. Lees meer over cold cases in de Haagse regio op onze speciale pagina.