Nieuw onderzoek naar gewelddadige dood 42-jarige Olena Lyubysheva
De politie gaat opnieuw onderzoek doen naar de gewelddadige dood van Olena Lyubysheva. De 42-jarige Oekraïense overleed op 25 januari 2017, nadat ze een dag eerder zwaargewond was aangetroffen in een appartement aan de Leyweg.
“Ze had ernstig letsel aan haar hoofd. Haar hersenen waren zó beschadigd, dat er niets meer voor haar te doen was. Verder had ze bloedingen, botbreuken en zelfs een bijtwond. Ze is echt zwaar mishandeld,” vertelt politiewoordvoerder Dick Goijert. De zaak is nog steeds onopgelost. Door de bewijsstukken die op de plaats delict zijn gevonden met verbeterde technieken te onderzoeken, wil de recherche alsnog antwoord krijgen op de vraag wie verantwoordelijk is voor de dood van Olena Lyubysheva.
“De ontwikkelingen in de forensische wetenschap gaan heel snel. Die zijn dus zeker verbeterd in de afgelopen vier jaar. Het NFI (het Nederlands Forensisch Instituut, gevestigd in Ypenburg, red.) gaat opnieuw aan de slag met de sporen die we toen hebben veiliggesteld,” vertelt Goijert. Ook moet een nieuwe getuigenoproep duidelijkheid opleveren.
Aanvankelijk leek een snelle oplossing in de maak. De politie arresteerde op de dag van het misdrijf haar toen 53-jarige vriend. De zaak leek rond, maar in 2019 sprak de Haagse rechtbank de verdachte vrij wegens gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie (OM) is nu tegen deze uitspraak in beroep gegaan, waardoor de politie de zaak opnieuw onderzoekt. “Wij hopen dat het nieuwe sporenonderzoek en de nieuwe getuigenoproep echt iets opleveren,” aldus de politiewoordvoerder.
Reconstructie dood Olena Lyubysheva
Terug naar 24 januari 2017. De Haagse recherche kan voor een groot deel reconstrueren wat er die ijskoude winterdag gebeurde in en rond het appartement in Morgenstond. Olena Lyubysheva woonde toen al enkele maanden in bij haar 53-jarige vriend aan de Leyweg, letterlijk in de schaduw van het stadsdeelkantoor, in het gedeelte tussen de Melis Stokelaan en de Steenwijklaan.
Het duo kreeg die dag bezoek van twee vrouwen, de 24-jarige Haagse achternicht van de bewoner en een 32-jarige vrouw uit Zoetermeer. Deze vrouwen zijn vriendinnen van elkaar. “Er vond vervolgens een conflict in de woning plaats tussen deze personen, dit escaleerde behoorlijk,” vertelt Goijert. Later die dag, iets voor 18.00 uur, kwam er de melding binnen bij alarmnummer 112 dat Olena onwel was. Toegesnelde agenten troffen haar in comateuze toestand aan. Olena Lyubysheva, moeder van een zoon en een dochter, overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis
Vrijspraak verdachte
Haar toenmalige vriend, de 53-jarige huiseigenaar, zat toen al in hechtenis. Hij werd, net als zijn 24-jarige achternicht, nog op de avond van 24 januari aangehouden. De volgende dag arresteerde de politie ook de Zoetermeerse vrouw.
De twee vrouwen werden later weer vrijgelaten en aangemerkt als getuigen, maar de 53-jarige man bleef verdachte. Hij moest op 20 februari 2019 voor de rechter komen. De officier van justitie eiste tien jaar gevangenisstraf tegen hem. Hij zou, niet voor de eerste keer, geweld tegen Olena Lyubysheva hebben gebruikt, met in dit geval een fatale afloop. Het OM baseerde zich hierbij op de verklaring van de twee vrouwen en op forensisch onderzoek.
De ontwikkelingen in de forensische wetenschap gaan heel snel. Die zijn dus zeker verbeterd in de afgelopen vier jaar.
Maar de rechter sprak hem dus vrij. ‘Het forensisch onderzoek […] heeft geen duidelijkheid gebracht over de vraag wie welk geweld heeft gebruik,’ zo staat in het vonnis. Bovendien vindt de rechter het moeilijk waarde te hechten aan de verklaringen van de andere aanwezigen in het pand. De verhalen van de 24-jarige en 32-jarige vrouw kwamen niet overeen.
Getuigenoproep
Daarom doet de recherche nu een dringende oproep aan nieuwe getuigen om zich te melden. “We komen graag met iedereen in contact die iets weet of gezien heeft, of mensen die iets gehoord hebben. Het kan zijn dat er in bepaalde groepen nog is gesproken over de mishandeling van Olena, en dat mensen daar in 2017 misschien niets over durfden te zeggen of niet wisten van hoeveel waarde die informatie is voor ons onderzoek. Daarom horen we alsnog heel graag van iedereen die ook maar iets gehoord heeft over deze zaak. Dat kunnen allerlei mensen zijn, zelfs bezoekers van het nabijgelegen stadsdeelkantoor,” aldus woordvoerder Mandy Groenewegen van de Politie Den Haag.
Wilt u een tip doorgeven aan de politie? Dit kan via de (gratis) opsporingstiplijn: 0800 – 6070. Liever anoniem? Bel dan met 0800 – 7000. Meer informatie: www.politie.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 19 augustus 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.