Verdachte moord Bouwlust ontsnapte aan toezicht enkelband

De verdachte van de moord op een 39-jarige vrouw in Bouwlust is een veroordeelde Hagenaar die is ontsnapt aan zijn enkelband. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat iemand die onder elektronisch toezicht staat een moord pleegt.

Door

Dit blijkt uit een lijst met voorvallen in gevangenissen, die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandelijks publiceert. Het CDA heeft middels Kamervragen om opheldering van de minister gevraagd na berichtgeving van DHC.

Op 29 september werd een 39-jarige vrouw van Turkse komaf dood aangetroffen in haar woning aan de Hogezijde in de wijk Bouwlust. Mogelijk is daar een echtelijke ruzie aan voorafgegaan, suggereerden buurtbewoners in andere media. Dinsdagavond 1 oktober is een 41-jarige verdachte aangehouden na een tip over zijn verblijfplaats, meldt de politie.

 

In 2018 saboteerden honderd dragers hun enkelband.

 

De politie-informatie stemt overeen met een voorval waarvan de DJI deze week verslag uitbracht. In de nacht van 29 september onttrok een ‘justitiabele’ van de gevangenis in Alphen aan den Rijn zich aan zijn elektronisch toezicht (lees: enkelband). Overdag werd zijn partner thuis dood aangetroffen. Dinsdagavond 1 oktober heeft de politie de man opgepakt na een tip over zijn locatie, aldus het DJI-verslag.

De dood van de 39-jarige vrouw aan de Hogezijde in Bouwlust is bovendien de enige moordzaak van 29 september. Desondanks wil justitie niet bevestigen aan deze krant dat het om één en dezelfde man gaat.

Gebiedsverbod

Het is waarschijnlijk voor het eerst dat een veroordeelde met enkelband wordt verdacht van moord. “Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar dit lijkt me de enige keer,” aldus Arjan Blokland, hoogleraar criminologie in Leiden.

Dagelijks lopen zo’n zevenhonderd mensen rond met een enkelband. Dit elektronisch toezicht kan worden gebruikt aan het eind van iemands straf of in het reclasseringstraject, bijvoorbeeld wanneer een ex-gedetineerde een gebiedsverbod heeft.

In 2018 saboteerden honderd dragers hun enkelband. “Als je dat afzet tegen het aantal uren dat enkelbanden worden gedragen, valt het wel mee,” relativeert Blokland. Volgens de reclassering en DJI bleef vorig jaar 98 procent van de enkelbanden gewoon om de enkel.

 

Zo’n ding kan altijd stuk. Een stevigere band zal een kwaadwillende drager niet tegenhouden
Arjan Blokland, hoogleraar criminologie

 

De moordzaak in Bouwlust zal de toch al beladen enkelband niet minder omstreden maken. Al jaren klinkt gemopper over ‘lage’ straffen; met de enkelband zitten criminelen thuis ‘met een biertje op de bank’, beklaagde Fred Teeven (VVD) zich ooit. Toen hij als staatssecretaris alsnog wilde toestaan dat gedetineerden na de helft van hun straf een enkelband kunnen krijgen, strandde dat plan in de Eerste Kamer.

In België wordt de enkelband op grotere schaal toegepast, als alternatief voor het cellentekort. Gedetineerden die daar hun straf thuis uitzitten met een enkelband keren minder gauw terug achter de tralies, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Blokland en vakgenoten.

“Zeker bij korte straffen kan het averechts uitpakken als een veroordeelde zijn werk, huis en relatie verliest omdat hij voor een paar maanden de gevangenis in moet. Dan is diegene soms een groter gevaar voor de samenleving dan vóór zijn veroordeling.”

Storingen enkelband

De enkelband is echter niet feilloos. Eerder dit jaar kampte het elektronisch toezicht ettelijke malen met netwerkstoringen, waardoor de locatie van enkelbanddragers tien uur of langer onbekend was.

Overigens hadden de personen zelf dit zelden door. Minister Sander Dekker (VVD, rechtsbescherming) kondigde in juni aan nieuwe enkelbanden te zullen aanschaffen die steviger zijn en een stabielere netwerkverbinding hebben. Sabotage – hoe zeldzaam ook – kan men niet uitsluiten, zegt Blokland. “Zo’n ding kan altijd stuk. Een stevigere band zal een kwaadwillende drager niet tegenhouden.”

Wij bieden u dit artikel uit de krant Den Haag Centraal van 17 oktober 2019 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van