Cold Case Edward Moonen (35): Moord na homo-ontmoeting in Scheveningse Bosjes?

De politie verspreidt in 2020 voor het vierde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken kalenders met oude, onopgeloste misdrijven. Zes van deze coldcases spelen in of nabij de hofstad. DHC neemt het sextet ‘Haagse zaken’ onder de loep. In het slotdeel: de extreem gewelddadige moord op Edward Moonen in 1990.

Door

Vrijdag 23 november 1990, het is een gure en bewolkte avond. Aan de Jaap Edenweg (De Uithof) krioelt het van de leden van scoutingvereniging Eurogroep. Zij maken zich op voor een voorlichtingsavond. Maar de bijeenkomst loopt al snel anders dan gedacht: de organisator, Edward Moonen (35), komt niet opdagen.

Dat doet de alarmbellen rinkelen: Moonen was een fanatiek lid dat zijn afspraken met de scouting altijd nakwam. Als hij de volgende dag ook geen acte de présence geeft in het zwembad waar hij werkt, besluiten agenten poolshoogte te nemen bij zijn woning aan de Atjehstraat 52. Daar stuiten ze op een horrortafereel. Edward Victor Moonen, bijnaam ‘Eddy’, blijkt op extreem gewelddadige wijze te zijn gedood. Zo vindt de politie hem het met een groot gat in zijn schedel. Ook is er met brute kracht een pollepel door zijn keel gestoken.

Edward Moonen. (Foto: Politie Eenheid Den Haag)

“Ik wil verder niet te veel in details treden, maar Edward Moonen was flink toegetakeld,” verzucht de leider van het Haagse coldcaseteam, Leo Simais. De rechercheur zit in de lege kantine van het politiehoofdbureau, waar hij een korte stilte laat vallen, alsof het schokkende plaats delict hem weer sprakeloos laat. Dan: “Er is zóveel geweld gebruikt dat het niet anders kan dan dat er bij de dader diepe haat naar Edward Moonen zat. Maar we moeten voorzichtig zijn met conclusies. We weten nog steeds niet waarom hij zo aan zijn einde moest komen.”

Edward Moonen en de scoutingvereniging 

Niets duidt erop dat Moonen actief was in het criminele circuit. Ook de kans op roof als motief is nihil, legt Simais uit. “Er zijn geen waardevolle spullen vermist. Bovendien zou een roofmoord het buitensporige geweld niet verklaren.” Simais’ onderzoek richt zich vooral op andere gebieden. “Zoals de scoutingvereniging, misschien speelde daar een probleem. Ik vind het lastig om dat hard te maken, maar het feit is dat wij niet alle toenmalige leden van de Eurogroep hebben gesproken. De tieners van toen zijn nu volwassenen. Ik hoop dat zij contact met ons opnemen zodat wij ze als getuigen kunnen horen, al is het alleen maar om iets uit te sluiten.”

 

De overeenkomsten zijn frappant, maar keihard bewijs dat dezelfde persoon achter deze misdrijven zit, hebben wij niet.
Leo Simais (leider van het Haagse coldcaseteam)

 

Een ander speerpunt van het coldcaseteam zijn de contacten van Edward Moonen uit het Haagse Bos en de Scheveningse Bosjes. Simais: “Hij woonde alleen, maar was wel fervent bezoeker van deze homo-ontmoetingsplaatsen. Is hij daar iemand met kwade bedoelingen tegengekomen?”

Verbanden

Wat deze theorie versterkt, is dat er begin jaren negentig meerdere bezoekers van Haagse homo-ontmoetingsplaatsen met grof geweld werden gedood, zaken die de afgelopen jaren ook op de coldcasekalenders stonden. Zo werd in 1994 Pieter Hornstra (50) omgebracht in zijn woning aan de Wassenaarseweg, vermoedelijk na een bezoek aan het Haagse Bos. In mei 1990, een halfjaar voor de moord op Edward Moonen, werd midden in de nacht bij de Leidsestraatweg in het Haagse Bos ook de 30-jarige Jan de Niet doodgestoken.

Simais: “Wij bekijken de verbanden, dat is een onlosmakelijk deel van ons onderzoek. De overeenkomsten zijn frappant, maar keihard bewijs dat dezelfde persoon achter deze misdrijven zit, hebben wij niet. Wij willen bezoekers van de homo-ontmoetingsplaatsen uit de jaren negentig met klem vragen zich te melden. Kijk, waarschijnlijk stapten mensen toen niet naar de politie, omdat ze zich schaamden of omdat ze bang waren. Ik hoop dat zij nu wél met ons willen praten: hun informatie kan cruciaal zijn.”

Vertedering

Er is Simais veel aan gelegen de moord op Edward Moonen op te lossen. “Natuurlijk geldt dat voor alle zaken,” vult hij aan. “Maar het contact met Edwards broer maakte veel indruk. Deze oudere man was een kettingroker, dat hoorde je aan zijn stem. Maar als hij over ‘Eddy’ sprak, hoorde je toch de vertedering in zijn woorden. Dat greep mij aan. Helaas is hij dit jaar overleden. Ik vind het naar dat ik hem niet de antwoorden kon geven, maar ik blijf ervoor strijden.”

De hoofdofficier van justitie looft 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing. Wilt u informatie doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Anonieme tipgevers maken geen aanspraak op de beloning. U kunt ook contact opnemen met onze redactie: andriessen@denhaagcentraal.net

 

Standaardportret
Bekijk meer van