Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting doet boekje open in Kasteel de Wittenburg
De mediagenieke oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting komt met zijn theatershow ‘Code Blauw’ naar Kasteel de Wittenburg. Hij vertelt er zijn verhaal, over zware zaken en over de politie toen en nu.
Als woordvoerder moet je manoeuvreren en schipperen. Klopt het wel wat ik aan de media doorgeef, doe ik mijn collega’s en mijn superieuren genoeg recht, en ben ik in mijn uitleg voldoende objectief? Voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting (Sleen, 1943) maakte school door het vak sexy te maken voor generaties die de woordvoering op zich namen.
Als spilfiguur maakte Wilting aan den lijve een uiterst roerig tijdvak mee, van schokgolven die heroïnejunks teweegbrachten, kroningsrellen in hartje Amsterdam en de krakersbeweging die geïnfiltreerd bleek door Hells Angels tot de liquidatie van crimineel Klaas Bruinsma, de ontsnapping uit de gevangenis van Stanley Hillis en de liquidatie van drugsbaron Sam Klepper. Als wellicht meest spraakmakende zaak ‘deed’ Wilting ook de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer.
Klaas Wilting bij Bananasplit
Dat alles is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Er volgden bedreigingen, toch schoof hij vrijwel wekelijks aan bij gesprekstafels op televisie, dook onvermoeibaar op om uitleg te bieden. De mediagenieke Drent werd het boegbeeld van de Amsterdamse politie, deed ook mee aan tv-shows als ‘Bananasplit’ en ‘Sterren Dansen op het IJs’. “Het is mij nooit verboden in programma’s mee te doen die niets met de politie te maken hebben. Dat hebben de media ervan gemaakt. Ik heb dat maar zo gelaten. Ik ben weggegaan, omdat ik alles al had meegemaakt en de pensioenregeling werd veranderd. Ik kon op mijn 58ste weg, de wereld lag voor mij open en ik had diverse aanbiedingen voor advies en tv- en radioprogramma’s op zak.” Sindsdien neemt hij ook als adviseur, mediatrainer en spreker over leiderschap geen blad meer voor de mond.
De presentatie eindigt bij de recente liquidaties van advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
“In de theatershow ‘Code Blauw’ vertel ik míjn verhaal. Er komt een aantal van de zojuist beschreven zware zaken aan de orde, zoals ik die eerder heb opgeschreven in mijn boek ‘De roerige jaren van een politiewoordvoerder’. Ik neem ook filmbeelden mee, zowel bestaand en oud materiaal als nieuw geschoten opnamen. Ik bezoek bijvoorbeeld het oude politiebureau Leidseplein, nu coffeeshop The Bulldog, en heb daar een vraaggesprek met Henk de Vries, eigenaar van de keten. Hij vertelt honderduit over die periode. Daarmee wil ik de oorsprong uitleggen van het gedoogbeleid dat Nederland in zijn greep heeft gekregen, en van de effecten daarvan op de tegenwoordige tijd. De presentatie eindigt bij de recente liquidaties van advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.”
‘Imitatiekasteel’
Uitspanning Kasteel de Wittenburg, rustieke buitenplaats in Wassenaar, is een zogeheten imitatiekasteel. Het werd decennialang ingezet voor ontvangsten van de koninklijke familie, voor staatsbezoeken en recepties van het Haagse corps diplomatique. Ook multinationals als Shell, ING, Unilever, AkzoNobel en KLM waren er geregeld te vinden.
We zitten nu in een heel ander tijdsgewricht, een van voortdurende verharding.
Waarom kiest hij juist deze plek voor zijn show? “Als spreker ben ik op veel plekken in Nederland geweest, maar in de Wittenburg ben ik door de jaren heen veel te gast geweest. Ik heb daar ook eens een gala georganiseerd voor Good Bears, een instelling voor gezondheidseducatie in Afrika. En momenteel ben ik er bezig met een gala voor de stichting Vaarwens, waar ik ambassadeur van ben. Mensen die als diagnose terminaal ziek hebben gekregen, kunnen met ons een tocht maken op een mooie boot.”
Functioneren
Hoe beziet hij de huidige stand van de politie in het land? “Ik ben trots. De politie krijgt veel over zich heen en wordt vaak beschimpt. Maar nijpend is wel het personeelstekort, veel zaken blijven liggen en halen de rechter niet eens. Je kunt natuurlijk nooit álles aanpakken, maar ik vind wel dat de overheid daardoor de rechtsstaat aan het verkwanselen is. En al zitten de politieacademies vol, toch duurt het misschien nog wel tien jaar om op volle sterkte te komen, want er gaan de komende tijd ook veel dienders met pensioen.”
“Het politiewerk op straat bezie ik nog altijd met veel respect. We zitten nu in een heel ander tijdsgewricht, een van voortdurende verharding. Mensen kunnen veel minder van elkaar hebben, er nauwelijks nog te discussiëren. In mijn tijd had je scannerrijders, die op brommertjes met een scanner de politieberichten afluisterden en vaak eerder ter plekke waren dan de politie, maar vandaag de dag staat de burger onmiddellijk klaar met z’n mobiel om alles op te nemen. Soms halen die beelden zelfs de tv. Maar vaak wordt dan niet het hele verhaal verteld.”
Klaas Wilting, ‘Code Blauw’, dinsdag 17 mei, 19.00 uur. Kasteel de Wittenburg, Wassenaar. Na afloop is er een tweegangendiner. Reserveren: communicatie@wittenburg.nl. Meer informatie: www.wittenburg.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 5 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.