Mars langs A12 op weg naar blokkade Extinction Rebellion

Actievoerders zijn zondag vertrokken op een mars van Arnhem naar Den Haag, langs de A12. Het einddoel is de aangekondigde blokkade van de Utrechtsebaan door Extinction Rebellion op zaterdag 27 mei om 12 uur.

Door

De route van de mars loopt via treinstations, zodat mensen zich makkelijk aan kunnen sluiten. Door te lopen langs de A12, wil duidelijk maken dat ‘je je zonder fossiele brandstof kunt verplaatsen van de ene kan naar de andere kant van ons land’.

Aan de eerste etappe van Arnhem naar Ede deden ruim tweehonderd mensen mee. Op het eindpunt werden zij ontvangen door de lokale politieke partij Mens en Milieu Ede. Fractievolger Annemarie Wolferink was erbij, maar had de meelopers misschien activistischer verwacht: “Het was heel gezellig. De mensen waren natuurlijk wel linkser dan gemiddeld.”

Training

Actiegroep Extinction Rebellion heeft aangekondigd zaterdag 27 mei om 12 uur opnieuw de A12 in Den Haag te willen blokkeren, met als doel om de ‘fossiele subsidies’ stop te zetten. Vooraf biedt de groep trainingsdagen aan ‘om je voor te bereiden op vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties’. VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg en Arjen Dubbelaar, raadslid voor Hart voor Den Haag, waren afgelopen weekend aanwezig bij zo’n dag. “We hebben het in het debat wel eens over die trainingen gehad,” zegt Van Basten Batenburg. “Dus we wilden polshoogte nemen wat er eigenlijk gebeurt.”

Het viel de raadsleden op dat de organisatie ‘heel goed voor hun mensen zorgen’, en dat er ‘geen enkele sprake is van dwang’. Maar de VVD-voorvrouw blijft erbij dat ze het niet eens is met de methodes van de actiegroep. “Je krijgt bij zo’n training te horen hoe je ervoor zorgt dat de politie er zo lang mogelijk over doet om iedereen te verwijderen.”

Blokkade A12

De laatste keer dat de groep de snelweg in Den Haag blokkeerde was op 11 maart. Toen was de tunnelbak tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat door de politie afgezet, waardoor de blokkade plaats had tussen het Malieveld en het Haagse Bos.

Aan het eind van de middag werden toen waterkanonnen ingezet tegen de demonstranten, wat tot ophef leidde bij een deel van de Haagse gemeenteraad. Van de drieduizend mensen die op de blokkade waren afgekomen werden er uiteindelijk zo’n 700 gearresteerd.

Deadline

Tot nu toe werd de demonstratie van Extinction Rebellion nooit officieel aangekondigd bij de gemeente, ter kennisgeving. Dat moet minstens vier keer 24 uur van te voren, dus uiterlijk dinsdag om 12 uur. De gemeente wil voordat die deadline verstreken is niets zeggen over eventuele maatregelen. De vorige keer verbood de burgemeester de blokkade.

De woordvoerder van de burgemeester zegt wel: “Een blokkade van de A12 hoort wat ons betreft niet tot de mogelijkheden om te demonstreren onder de wet openbare manifestaties.” Op 11 maart was de puzzel lastig te leggen voor de gemeente omdat tegelijkertijd ook de City Pier City loop zou eindigen op het Malieveld en er een boerenprotest werd gehouden dat was verplaatst naar het Zuiderpark. De woordvoerder laat alvast weten: “Het Malieveld is dit keer vrij.”

 

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van