Burgemeester verbiedt tractoren in Zuiderpark en blokkade A12

Burgemeester Jan van Zanen legt beperkingen op aan de twee demonstraties van zaterdag om chaos in de stad te voorkomen. Boeren moeten tractoren thuislaten en Extinction Rebellion mag de snelweg niet blokkeren.

Door

De burgemeester heeft beide organisaties een zogeheten beperking opgelegd. Boeren mogen niet op een tractor demonstreren. Farmers Defence Force, dat zaterdag protesteert tegen het kabinet, ging aanvankelijk uit van vijfduizend trekkers. Later stelde de boerenorganisatie die verwachting bij naar hooguit vijfhonderd. De voertuigen moesten als decoratieve afbakening van het demonstratieterrein dienen. Van Zanen wil daar niet aan: hij staat alleen twee symbolische tractoren toe.

Farmers Defence Force heeft aangegeven dat een protest zonder tractoren ‘onbespreekbaar’ is. Sterker nog, een verbod zou de motivatie om met trekkers naar Den Haag te komen alleen maar vergroten. Van Zanen vreest echter voor wanordelijkheden, onveilige verkeerssituaties, schade aan het park en ernstige verkeershinder, mede omdat de organisatie weinig grip heeft op haar achterban. Voor de politie is het vrijwel onmogelijk om op te treden tegen het zware landbouwmaterieel.

 

Er wordt kennelijk doelbewust aangestuurd op een confrontatie op straat
Jan van Zanen, burgemeester

 

Symbolisch

Ook Extinction Rebellion moet van hem de plannen wijzigen. De klimaatactivisten willen andermaal de A12 blokkeren ter hoogte van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uit protest tegen de miljarden subsidies die de fossiele industrie ontvangt. Volgens Van Zanen leidt dit tot gevaarlijke situaties op de weg en een verkeersinfarct waardoor hulpdiensten worden belemmerd. Hij vindt dat het symbolische belang van de locatie niet opweegt tegen deze risico’s.

De burgemeester ‘ziet geen andere mogelijkheid’ dan de Koekamp aan te wijzen als protestlocatie. Hij weegt daarin mee dat Extinction Rebellion zijn acties nooit aanmeldt (wat verplicht is) en overleg met de gemeente uit de weg gaat. ‘Er wordt kennelijk doelbewust aangestuurd op een confrontatie op straat,’ zo schrijft hij aan de organisatie.

Legervoertuigen

Of de beperkingen zullen voorkomen dat boeren op de trekker komen of klimaatactivisten de snelweg blokkeren, valt te bezien. Beide protestgroepen lieten zich eerder niet afschrikken door waarschuwingen. Van Zanen houdt daarom legervoertuigen achter de hand om tractoren of blokkades te verwijderen.

Zondag vindt de CPC Loop plaats, die begint vanaf het Malieveld. Die locatie is zaterdag daarom niet beschikbaar voor een demonstratie. Aanvankelijk wilde Farmers Defence Force actievoeren op de Koekamp, maar na overleg met de gemeente is dat het Zuiderpark geworden.

Standaardportret
Bekijk meer van