Klimaatactivisten willen vaker ‘die-ins’ in Den Haag organiseren

Activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion willen de komende maanden vaker ‘die-ins’ organiseren in Den Haag.

Door

Deze week organiseerde Extinction Rebellion voor het eerst deze actie, waarmee de ‘rebellen’ zich op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur bij bosjes op de grond laten vallen. Op het moment dat het luchtalarm wordt getest, liggen ze een paar minuten als dood op de grond. Zo willen de actievoerders overheden oproepen om eerlijk te zijn over de klimaatproblematiek en om de broeikasgasuitstoot de komende vijf jaar tot nul terug te dringen.

De eerste Haagse ‘die-in’ was op de Turfmarkt. Waar de actie op maandag 3 februari plaatsheeft, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van de beweging is het ‘de bedoeling om dan een nieuwe locatie te kiezen’.

Extinction Rebellion

Foto: Erwin van der Lem

Extinction Rebellion in 56 landen

Extinction Rebellion (afgekort tot XR) werd twee jaar geleden opgericht in Groot-Brittannië. Inmiddels is de club actief in 56 landen. Den Haag maakte vorig jaar voor het eerst kennis met de Nederlandse tak. De beweging wil door burgerlijke ongehoorzaamheid de openbare orde op een geweldloze wijze verstoren. Zo gooide activisten in het voorjaar van 2019 nepbloed op het Plein. Zij deden dit naast het standbeeld van Willem van Oranje. Met deze actie wilden ze duidelijk maken ‘dat de klimaatcrisis dodelijke slachtoffers eist’. Ook blokkeerden activisten vorig jaar het hoofdkwartier van Shell. Toen werden twintig actievoerders gearresteerd.

Meer informatie: www.extinctionrebellion.nl en www.facebook.com/XR070

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement. Verder kunt u zich hier aanmelden voor onze wekelijkse nieuwsbrief. En kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s.

Standaardportret
Bekijk meer van