38 basisscholen boycotten festival Shell

Bijna veertig Haagse scholen boycotten dit jaar het Generation Discover Festival van Shell op het Malieveld. “Shell blinkt niet uit in duurzame ambities.”

Door

Een opvallende actie van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH). Alle 38 basisscholen verbonden aan deze scholengroep melden zich dit jaar af voor het Shell-festival Generation Discover op het Malieveld (17 t/m 21 oktober). Op dit evenement kunnen kinderen zich onderdompelen in techniek en wetenschap. Hierbij staat schone energie  centraal. “Maar Shell blinkt helemaal niet uit in duurzame ambities,” zo verklaart Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de SCOH. “Daarom doen wij niet mee aan dit festival. Maar wij maken de keuze ons te richten op duurzaamheid en niet op klassieke fossiele brandstoffen.”

Het vijfdaagse Generation Discover Festival is volgens Shell ‘dé plek waar jongeren wetenschap en technologie kunnen beleven.’ Zo is er ‘Eco-marathon’ waarbij studenten met eigengebouwde voertuigen tegen elkaar strijden. Ook is er een ideeënwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8. Deze kinderen moeten hierin oplossingen bedenken voor mondiale problemen als klimaatverandering.

Shell is een ‘fossiele multinational’

De SCOH vindt het dubieus dat Shell een festival rondom schone energie organiseert. ‘Want het is voor 98% een fossiele multinational.’ Hiervoor wijst Van Drielen op een recent interview van Shell-CEO Ben van Beurden met de Britse krant The Telegraph. Hierin stelt van Beurden dat de toekomst van Shell ‘vooral olie en gas is.’

De Christelijke scholengroep is niet de enige organisatie die de handen aftrekt van het evenement. Al eerder besloot de gemeente om de subsidiekraan voor het festival dicht te draaien.

Shell Generation Discover 2018, 17 t/m 21 oktober, Malieveld. Meer informatie en volledig programma: www.generationdiscover.nl

Standaardportret
Bekijk meer van