Ophef over inzet waterkanonnen tegen demonstranten

Een deel van de Haagse gemeenteraad is kritisch over de inzet van waterkanonnen tegen de demonstranten, zaterdag op de Utrechtsebaan.

Door

GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren (PvdD), de SP en de HSP willen in een debat burgemeester Jan van Zanen ter verantwoording roepen. “De gemeenteraad moet een duidelijk signaal afgeven dat je niet zomaar een waterkanon inzet. Pas als een demonstratie niet vreedzaam is kan dat overwogen worden,” zegt fractievoorzitter Robert Barker van de PvdD, die bij de demonstratie aanwezig was. Ook Lesley Arp van de SP wijst de inzet van de ‘waterwerpers’ af. Volgens haar heerste er een ‘festival-achtige sfeer’ en werd het een chaos toen het spuiten begon. Andere partijen, zoals de VVD en Hart voor Den Haag zijn het wel eens met de wijze waarop de demonstratie is beëindigd. Ook premier Mark Rutte sprak zondag zijn steun uit voor het politieoptreden.

‘Niet proportioneel’

Extinction Rebellion vindt de inzet van de waterkanonnen tegen ‘vreedzame’ demonstranten ‘niet proportioneel’. Tegelijk toont het de grote betrokkenheid aan, zegt woordvoerder Anna Kervers. “Dat zoveel mensen bereid zijn op de A12 te blijven zitten terwijl de politie waterkanonnen inzet laat zien hoe groot de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis is.”

Burgemeester Van Zanen liet zaterdagavond in een verklaring al weten dat hij tevreden is over de aanpak van de politie. ‘Het blokkeren van de A12 behoort niet tot het demonstratierecht, daarom heeft de politie daartegen opgetreden. De tunnelbak is niet bezet geweest. De stad is bereikbaar gebleven. Ik heb besloten dat vanaf 17.00 uur de actie op de weg bij het Malieveld ontbonden moest worden. Helaas werd door een deel van de demonstranten geen gehoor gegeven aan deze oproep, daarom heeft de politie op mijn verzoek, met ondersteuning van de waterwerpers, de demonstratie ontbonden. Het is triest dat deze actie van de politie nodig was, ik spreek mijn bewondering uit voor iedereen die vandaag actief is geweest’.

Geen tractoren

Zaterdag was er ook het ‘boerenprotest’ in het Zuiderpark. Dat verliep qua openbare orde rustig, al is er door een man met een shovel een hek beschadigd. De man is gearresteerd. De aangekondigde massale aanwezigheid van tractoren ging niet door. Veel boeren hadden hun materieel thuisgelaten; anderen werden buiten de stad tegengehouden. Van Zanen is goed te spreken over de organisatie. Er zijn afspraken gemaakt die zijn nagekomen. Dit in tegenstelling tot Extinction Rebellion, dat volgens de burgemeester niet bereid was tot overleg. In totaal zijn er zaterdag zevenhonderd mensen aangehouden, bijna allemaal bij de Utrechtsebaan. Op vier personen na is iedereen in de loop van zaterdagavond weer losgelaten.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van