Duitse agenten helpen collega’s in Scheveningen: ‘Eins, Zwei, Polizei’ (video)

Duitse agenten assisteren al eenentwintig jaar in het zomerse Scheveningen. Zaterdag namen ze met hun Haagse collega’s deel aan een grote actie tegen veroorzakers van overlast.

Door

Een snelle achtervolging van een auto na het afsnijden van een vrouw op het fietspad, bijstand verlenen aan een collega die wordt belaagd door een agressieve persoon op de boulevard, automobilisten met lachgasballonnen achter het stuur. Het is een greep uit de meldingen van de grootschalige actie tegen overlastgevers die de politie zaterdag ondernam in de Haagse badplaats. Ilonka Biedermann, ‘operationeel expert wijkzorg van Basisteam Scheveningen’ kreeg steun van vier agenten van de Polizei Düsseldorf, die de hele maand assisteren. “Die meerwaarde is enorm en we leren van elkaar,” zegt Biedermann.

Bureau Altstadt in Düsseldorf

Het is iets over half drie als Biedermann het bureau binnenloopt. Haar dienst zit er nog lang niet op. Zij begeleidt dit weekend samen met collega Raymond Kirsenstein vier Duitse agenten van het Bureau Altstadt in Düsseldorf. “Die zijn nog in het HMC Westeinde,” legt Biedermann uit. “Om een verklaring op te nemen van een Duitse bestuurder die betrokken is geweest bij een verkeersongeval. Het is ongelofelijk dat er geen doden zijn gevallen.”

 

 

Een lange pauze zit er niet in. Het is tijd voor de vierde grote actie tegen overlast in en rond de haven. Van irritante ‘boem boem-auto’s’ tot illegale zwemmers in de haven en blowers op het strand. “Zeker met de enorme hoeveelheid toeristen in Scheveningen is extra hulp van de Polizei geweldig,” benadrukt Biedermann, die al 22 jaar bij de Haagse politie zit.

 

De afgelopen weekenden hebben ze geholpen bij een grote brand, verkeersongevallen, een grote doorzoeking in een pand en vermiste kinderen.
Ilonka Biedermann (operationeel expert wijkzorg van Basisteam Scheveningen)

 

“Dat is niet alleen handig bij aanrijdingen met Duitse voertuigen. Ook met vermiste kinderen, onwelwordingen en reanimaties.” Biedermann, een echte Haagse met toevallig een Duitse achternaam, spreekt een aardig woordje Duits. “Maar die taal is echt geen barrière. Politietaal begrijpen zij prima. Het helpen bij reanimaties was trouwens wel een eyeopener voor hen. In Duitsland is het niet gebruikelijk om ambulancepersoneel te helpen met medische handelingen.”

Wachtlijst

Marc, Alex, Larissa en Lucas zijn ‘de gelukkigen’ die afgelopen weekend zijn overgekomen om de Haagse politie bij te staan. Want meldingen zijn er in overvloed in de drukke zomermaanden. In de kerstperiode mogen Haagse agenten naar de kerstmarkt in Düsseldorf om Nederlandse toeristen te helpen. “Bij ons is daar een wachtlijst voor. In Duitsland is die zelfs nog langer,” vertelt de Biedermann.

Het is druk en warm op het politiebureau aan de Nieuwe Parklaan. Handhavers maken zich klaar. Agenten trekken ondanks de hitte een kogelwerend vest aan en iemand zoekt nog snel naar zonnebrand. “Eigenlijk zouden we nu op het terras moeten zitten,” grapt Maurice de Knegt. Hij is operationeel expert handhaving. “Op dit bureau werken we nauw samen met de handhaving. Handhavers zijn bij ons standaard gekoppeld aan wijkagenten. Met de Duitse collega’s erbij kunnen we op deze manier de capaciteit verdubbelen.”

 

Zeker met de enorme hoeveelheid toeristen in Scheveningen is extra hulp van de Duitse collega’s geweldig.
Ilonka Biedermann (operationeel expert wijkzorg van Basisteam Scheveningen)

Polizei

Dan komen ook de Duitse collega’s binnen. Zij zijn duidelijk herkenbaar aan hun zwarte uniform met Polizei erop. “De afgelopen weekenden hebben ze geholpen bij een grote brand, verkeersongevallen, een grote doorzoeking in een pand en vermiste Duitse kinderen,” somt Biedermann op.

“Mag ik hier staan?”, vraagt een man die pal voor een deur van de Visafslag wil parkeren. “Ziet u dat bord niet? Dat is verboden,” zegt Raymond Kirsenstein, die de politiebus bestuurt. Het is een gekkenhuis op de weg. Een melding van lachgasconsumptie in een auto op de boulevard is een van de volgende actiepunten. De Duitsers rennen eropaf. “Eins Zwei Polizei,” roepen Hagenaars die de Duitsers zien rennen. Lachgas mag wel, maar niet achter het stuur. De bestuurder is zijn rijbewijs kwijt. De twee volle tanks met lachgas gaan mee de bus in.

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verscheen in de krant van 29 augustus 2019. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van