‘Living lab’ in Scheveningen: lantaarnpalen zo slim als smartphones

Je elektrische auto opladen bij een lantaarnpaal? Komend jaar kan het.

Door

Zo’n vijfhonderd tot achthonderd slimme lantaarnpalen moeten er in 2020 staan in Scheveningen, te beginnen volgend jaar. Dat er juist nu met zulke lichtmasten wordt geëxperimenteerd, is geen toeval. De boulevard wordt de komende jaren opnieuw ingericht en dan is het goed te combineren. “Dit type samenwerkingen is soms moeilijk te realiseren, omdat het onder verschillende portefeuilles valt,” zegt Brian Benjamin, projectleider namens de gemeente. Zowel wethouder Saskia Bruines (D66, kenniseconomie) als Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) ondertekende dan ook de samenwerkingsovereenkomst met energiebedrijf Eneco.

Maar wat gaan die lantaarnpalen – ook wel Smart City Hubs genoemd – nu eigenlijk doen? Het verschil tussen gewone straatverlichting en zo’n hippe lantaarnpaal is volgens Benjamin als het verschil tussen een zaklamp en een smartphone. Een zaklantaarn knippen we aan en uit, hetzelfde geldt voor reguliere straatverlichting, meer doet en kan zo’n lamp niet. Een iPhone daarentegen is geschikt om mee te bellen, je kunt afspraken bijhouden, rekeningen betalen, maar hij heeft de zaklantaarnfunctie niet verloren: hij geeft ook nog licht in het donker. Hetzelfde geldt voor de slimme lantaarnpaal.

Meer dan alleen verlichting

Het handige is dat een reguliere lantaarnpaal al aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk. Benjamin: “We kunnen door deze slimme lantaarnpalen de stedelijke infrastructuur inzetten voor meer dan alleen verlichting.”

 

Als ADO kampioen zou worden, kun je de verlichting bij wijze van spreken groen maken.
Brian Benjamin (projectleider)

 

Ook hebben deze palen al een bepaalde hoogte, wat weer handig is voor een aantal voorzieningen. Bijvoorbeeld laadsystemen voor elektrische auto’s, wifi, het meten van de luchtkwaliteit, live verkeersinformatie en realtime updates over parkeerplekken. Eigenlijk is het een manier om efficiënter om te gaan met de openbare ruimte, zegt Benjamin.

“In Living Lab Scheveningen willen we nieuwe ontwikkelingen samenbrengen in een fysiek element: de slimme hub in de vorm van een lantaarnpaal.”

Zwarte Pad

Volgend jaar worden de eerste lichtmasten geplaatst bij het Zwarte Pad. De slimme hubs die het uiteindelijk moeten worden, zijn het dan nog niet. Wel is het al een combinatie van een laadpaal voor elektrische auto’s – waaraan veel behoefte is bij het Zwarte Pad – en verlichting. “Als het donker is, kan het Zwarte Pad onveilig aanvoelen. We gaan daarom meer gebruikmaken van de huidige stand van zaken op het gebied van verlichting,” vertelt Benjamin. Denk aan ledverlichting die reageert op de buitenomgeving. Als er geen beweging is, dimt het licht, bij beweging wordt het juist feller. Daarnaast zijn ze schakelbaar in verschillende kleuren. “Als ADO kampioen zou worden, kun je de verlichting bij wijze van spreken groen maken,” aldus Benjamin.

De ‘hubs’, zoals hij de lantaarnpalen noemt, zijn straks vrij toegankelijk via een ‘open acces’-model dat de gemeente samen met Eneco gaat exploiteren. In de praktijk betekent het, dat er in de palen ‘slots’ zitten die kunnen worden gehuurd door commerciële partijen, bijvoorbeeld een beveiligingsbedrijf, een parkeerdienst of een strandtenteigenaar die meldt aan zijn potentiële klanten dat er bij zijn zaak nog bedjes beschikbaar zijn. De data die de bedrijven verzamelen, vallen onder de wet Bescherming Persoonsgegevens.

| Foto: Robert van Stuijvenberg

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van